Hét embert vettek őrizetbe merénylet kitervelésének gyanújával Belgiumban

A terrorista szervezkedés fő gyanúsítottja szerepelt a belga terrorelhárítás listáján.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 05. 10:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őrizetbe vett személyek a húszas éveikben járnak, csecsen származásúak, közülük hárman belga állampolgárok, és mindannyiban az Iszlám Állam terrorszervezet lelkes támogatói. A hatóságok szerint, a gyanúsítottak nem állapodtak meg konkrét célpontban, de több forgatókönyvet is átbeszéltek tervük véghezvitelével kapcsolatban. Az ügyészség nem közölte, hogy a fiataloknál a házkutatás során találtak-e fegyvereket.

Az ügyészség szerint gyilkossági kísérlettel, terrorcsoport tevékenységében való részvétellel és terrortámadás előkészítésével emelhetnek vádat a fiatalokból álló csoport ellen.

Eric Van Der Sypt, a szövetségi ügyészség munkatársa azt mondta, hogy rövid időn belül ez már a harmadik sejt, amely terrortámadást akart végrehajtani Belgiumban.

Aggasztó látni, hogy bizonyos körökben milyen gyorsan történik a radikalizálódás

– jelentette ki. Vincent Van Quickenborne igazságügyi miniszter szintén riasztónak nevezete a jelenséget, de rámutatott, hogy a hírszerző szolgálatok határozott fellépésének köszönhetően időben be tudtak avatkozni. Szerinte ez részben annak az új jogszabálynak köszönhető, amely lehetővé tette a hírszerzés számára, hogy a közösségi média olyan zárt csoportjaiban is aktívvá váljon, ahol a szélsőséges dzsihadisták információkat osztanak meg egymással. Hozzátette, hogy a terrorista szervezkedés fő gyanúsítottja szerepelt a belga terrorelhárítás listáján.

Pénteken a szövetségi ügyészség arról is beszámolt, hogy a hatóságok a hét elején őrizetbe vettek egy iraki származású férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2009 és 2010 között részt vett egy a bagdadi kormányzati épületek elleni robbantássorozat elkövetésében az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjaként. A támadásokban legalább 376 ember vesztette életét és több mint 2300-an megsebesültek. A férfi 2015 óta tartózkodik Belgiumban.

Borítókép: Rendőr a brüsszeli nemzetközi repülőtéren (Fotó: AFP/Hatim Kaghat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.