Idősebb férfiak veszik fel az autóikba a gyermekeket a menekültszállások előtt

Tavaly január óta háromszázhatvan kísérő nélküli kiskorú menedékkérő tűnt el a hollandiai menekültszállásokról – derült ki a nemzeti menekültügyi ügynökség (COA) pénteken közzétett adataiból.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 26. 14:29
Stop,Harassment,And,Abuse,In,Relationship.,Hand,Stop,No, bántalmazás, nem, illusztráció
790902337 Fotó: Thomas Andre Fure
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A COA szerint tavaly mintegy négyezer-ötszáz kísérő nélküli gyermek kért menedéket Hollandiában. A legtöbb gyermek a legnagyobb hollandiai befogadóhelyről, a regisztrációs központként működő Ter Apel-i létesítményből tűnt el.

Az ügynökség bejelentést tett az eltűnésekkel kapcsolatban emberkereskedelemmel és embercsempészettel foglalkozó szakértői központnak. Az Algemeen Dagblad napilap azt írta, a helyi lakosok azt tapasztalták, hogy 

a fekete bőrű lányokat és fiúkat rendszeresen idősebb férfiak veszik fel az autóikba a menekültszállások előtt.

Tavaly áprilisban Margrite Kalverboer holland gyermekjogi ombudsman jelentésében felhívta a figyelmet, hogy a Ter Apel-i központban tartózkodó gyerekeket mentálisan és fizikálisan is elhanyagolják, ami sérti a nemzetközi menekültjogi egyezményeket. Az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja szintén aggodalmának adott hangot a gyermekek biztonságával kapcsolatban.

Herman Bolhaar, az emberkereskedelem és a gyermekek elleni szexuális erőszak elleni nemzeti jelentéstevő 2020-ban arról számolt be, hogy

a hollandiai védett menedékhelyen befogadott vietnami gyermekek 97 százaléka vélhetően emberkereskedők kezébe került.

Jelentése szerint az eltűnt kiskorú menedékkérők 75 százaléka főként marokkói származású, 15 és 17 év közötti fiú volt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.