Így szavaztak a Magyarországon élő törökök a választáson

Magyarországon Erdogan kihívója kapott több szavazatot, Németországban azonban tarolt a regnáló elnök.

Magyar Nemzet
2023. 05. 15. 8:38
Németországban élő török állampolgárok érkeznek a török konzulátus szavazóhelyiségébe, hogy leadják szavazatukat a török parlamenti és elnökválasztáson Berlinben, Németországban, 2023. április 27-én. (Fotó: Markus Schreiber / AP)
Németországban élő török állampolgárok érkeznek a török konzulátus szavazóhelyiségébe, hogy leadják szavazatukat a török parlamenti és elnökválasztáson Berlinben, Németországban, 2023. április 27-én. (Fotó: Markus Schreiber / AP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősen megosztott a külföldön élő török állampolgárok választási preferenciája, noha ez odahaza sem alakult másképp. A török parlamenti választás és az elnökválasztás első fordulójában vasárnap a választási tanács szerint Recep Tayyip Erdogan regnáló elnök a szavazatok 49,49 százalékát szerezte meg, addig riválisa, Kemal Kilicdaroglu 44,79 százalékot, miután szinte az összes szavazatot megszámolták – emlékeztetett a BBC brit közszolgálati televízió. Így vélhetően a két politikus jut majd a második fordulóba. Más források szerint Recep Tayyip Erdogan a szavazatok 49,35 százalékát szerezte meg, míg Kemal Kilicdaroglu kereken 45 százalékot kapott. 

Ugyancsak változatosan alakult a külföldön élők preferenciája. Amíg az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában, Ausztráliában, Kínában, Lengyelországban vagy éppen Finnországban Kemal Kilicdaroglu, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke kapta magasan a legtöbb szavazatot, addig Észak-Afrikában, Szaúd-Arábiában, Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Németországban vagy épp Norvégiában Erdoganra voksoltak többen.

Magyarországon Kemal Kilicdaroglu bizonyult a népszerűbb jelöltnek, 849 érvényes szavazatból 565-öt (66,5 százalék) ő kapott meg. Ezzel szemben Erdoganra a voksok mintegy negyede érkezett.

A hazánkban élő mintegy háromezer török állampolgárból több mint ezren diákként élnek Magyarországon.

Németországban tág határok közé, 3–7 millióra becsülik a török állampolgárok számát. Az Anadolu hírügynökség statisztikája szerint közel 336 ezer érvényes szavazat érkezett az ott élő törököktől, akik mintegy 65 százaléka Erdogan elnökre voksolt.

Az Egyesült Államokban élő török származású lakosság számát 330 ezer és kétmillió közé teszik, ám vasárnap kevesebb mint 43 ezer érvényes szavazatot adtak le, és annak nyolcvan százaléka Kemal Kilicdaroglura érkezett.

Az Anadolu statisztikája szerint összesen mintegy 1,1 millió érvényes szavazatot adtak le külföldön a török választások alkalmából, amelyből hatszázezret (54,66 százalékot) Erdogan elnök kapott. Kihívója a szavazatok 42 százalékát, közel 462 ezer szavazatot gyűjtött be. Ezek a számok azonban még változhatnak, ugyanis a külföldi szavazatok feldolgozottsága nyolcvan százalék alatti. A választásra jogosultak mintegy fele járulhatott az urnákhoz.

Borítókép: Németországban élő török állampolgárok érkeznek a török konzulátus szavazóhelyiségébe, hogy leadják szavazatukat a török parlamenti és elnökválasztáson Berlinben, Németországban, 2023. április 27-én (Fotó: Markus Schreiber/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.