Ilyen az, amikor visszaütnek a szankciók

A több mint egy éve lefoglalt luxusjachtot a szankciók miatt nem lehet eladni, a fenntartása azonban rengeteg pénzt emészt fel.

Gábor Márton
2023. 05. 21. 11:44
null
MONACO-YACHT Fotó: VALERY HACHE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 120 millió dolláros szellemhajótól a Karib-térségben található Antigua és Barbuda most kétségbeesetten próbál megszabadulni, azonban egyelőre nincs kiút a lehetetlen helyzetből.

Már több mint egy éve, hogy az Alfa Nero orosz szuperjachtot az antiguai Falmouth kikötőjében magára hagyták. Nem sokkal azután, hogy az orosz csapatok átlépték az ukrán határt, a szankciók elérték a hajó vélt tulajdonosát, Andrej Gurjev orosz milliárdost. Az Egyesült Államok ezután FBI-ügynököket küldött a hajó átkutatására,  amit a helyi bűnüldöző szervekkel együtt végeztek el. Washington Gurjevet nevezte meg tulajdonosként, amit a mágnás tagad. Gurjev ügyvédje azt mondta, hogy 2014 óta csak néha használta az Alfa Nerót, de nem az ő tulajdonában van. 

Most Antigua meg akar szabadulni attól a hajótól. Áprilisban hivatalosan lefoglalták az Alfa Nerót, felhúzták az antiguai zászlót, és a biztonság kedvéért két biztonsági őrt állítottak a dokkba.

Az Alfa Nero azonban a tisztviselők szerint „úszó veszélyforrássá és pénzkidobássá” vált. A legénység ugyanis fizetést követel, a generátorok pedig rengeteg gázolajat fogyasztanak. A sajtóinformációk szerint csak a legénység költségei havonta több mint százezer dollárba kerülnek. 

A helyi hatóságok arra kérték az Egyesült Államokat, hogy oldja fel a jachtra vonatkozó szankciókat, hogy Antigua elárverezhesse azt a legtöbbet ajánlónak. Azt mondják, hogy már nagyjából húsz ajánlat érkezett.

Azonban amíg Washington az Alfa Nerót továbbra is blokkolt ingatlanként tartja nyilván, az antiguaiak attól tartanak, hogy az esetleges eladásból származó bevételt is befagyaszthatják.

Antigua még azt is felajánlotta, hogy megosztja a potenciális ajánlattevők kilétét az Egyesült Államokkal, hogy biztosítsa, hogy az eladás megfeleljen a pénzügyminisztérium szabályainak.

Borítókép: Andrej Melnicsenko orosz milliárdos vitorlás jachtja (Forrás: Valery Hache) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.