Jobboldali elnököt választott a dél-amerikai állam

Santiago Pena, a Colorado Párt jelöltje a szavazatok 42,8 százalékát szerezte meg.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 05. 01. 9:59
Forrás: Facebook/Santiago Pena
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pena, aki korábban pénzügyminiszter volt, a hatóság szerint 15 százalékpontos előnnyel vezetett balközép riválisával, a 60 éves Efraín Alegrével szemben, akit az Autentikus Radikális Liberális Párt (PLRA) támogatott. A 44 éves politikus a szavazatok 42,8 százalékát szerezte meg a voksok csaknem teljes összeszámlálása után – derült ki a hatósági bejelentésből. Az elmúlt 76 évben a Colorado Párt mindössze egyetlen választást veszített el a dél-amerikai országban, amikor 2008 és 2013 között nem volt hatalmon.

Öt évvel ezelőtt Alegre a most leköszönő államfőtől, Mario Abdo Beníteztől kapott ki, aki alkotmányos okokból nem indulhatott újra. Az államfő csak egy ciklusra maradhat tisztségében Paraguayban. Az országnak csaknem hétmillió lakosa van, és Bolívia mellett az egyetlen olyan ország Dél-Amerikában, amelynek nincs tengerpartja. 

Fő exportcikke a szója, az elektromos áram és a marhahús.

Az elnök mellett vasárnap újraválasztották a szenátust, a képviselőházat és a kormányzókat is. A választási hatóság szerint úgy tűnik, a Colorado Párt megvédte többségét a parlamentben.

Borítókép: Santiago Pena (forrás: Facebook/Santiago Pena)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.