Káosz vár az Egyesült Államokra, a Biden-adminisztráció időt húzna + videó

A Fehér Házban tanácskozott az Egyesült Államok déli határán kialakult helyzetről Joe Biden elnök és kormányának több tagja csütörtökön.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 12. 6:36
Migrants give up caravans and turn themselves in at Mexico's southern border
epa10440420 Migrants of various nationalities line up to process immigration papers, in the city of Tapachula, Chiapas, Mexico, 30 January 2023. Groups of hundreds of migrants from Haiti, Venezuela, Cuba, Ecuador, Colombia and other regions of the world have given up walking in caravans from the southern border of Mexico to, instead, turn themselves in to the National Institute of Migration (INM). EPA/Juan Manuel Blanco Fotó: Juan Manuel Blanco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház közösségi médiában közzétett közleménye szerint az illegális határátlépők gyors kiutasítását lehetővé tevő jogszabály (Title 42) csütörtök éjféli lejártára készülve Joe Biden, Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter, Antony Blinken külügyminiszter, valamint Lloyd Austin védelmi miniszter folytatott megbeszélést.  

A rövid bejelentés szerint a találkozón a szövetségi ügynökségeken átívelő fellépésről volt szó, valamint a nyugati féltekét átfogó partnerségről annak érdekében, hogy humánus módon kezeljék a regionális migrációt a szabályok végrehajtása, az elrettentés és a diplomácia révén.

Csütörtökön a Fehér Ház sajtótájékoztatóján Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter megismételte, hogy a 42-es rendelkezés lejárta után annak helyét a mindvégig hatályban lévő 8-es jogszabály veszi át ismét, ami gyorsított kiutasítást tesz lehetővé az illegálisan érkezőkkel szemben, valamint öt évre megtiltja számukra a belépést az Egyesült Államokba.

Ugyanakkor kérdésre válaszolva elismerte, hogy a határon kaotikus állapotok alakulhatnak ki, és hozzátette, hogy a kormány intézkedéseinek működőképessége egy idő után látszik majd meg.

Az alábbihoz hasonló felvételek futótűzként terjednek az interneten, ebből a videóból is látszik, hogy mekkora tömeg próbál átjutni a határon még a 42-es rendelkezés lejárta előtt.

A képviselőház csütörtökön törvényt szavazott meg a határvédelemről. A republikánus többség által 219 szavazattal 213 demokrata ellenszavazat mellett elfogadott jogszabály többi között a határvédelem létszámának növeléséről, technológiai fejlesztésekről, a határvédelmi kerítés építésének folytatásáról, valamint a Trump-adminisztráció idején bevezetett „Maradj Mexikóban!” program felújításáról szól. Joe Biden elnök előzetesen jelezte, hogy amennyiben elé kerül a jogszabály, megvétózza.

A határvédelem csütörtöki adatai szerint a hét első három napjában több mint harmincezer illegális határátlépőt tartóztattak fel a hatóságok a mexikói határszakaszon.

A szövetségi járványügyi hatóság vezetője csütörtökön a várhatóan növekvő ellenőrizetlen bevándorlásra hivatkozva fokozott odafigyelésre kért mindenki. Rochelle Walensky, a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention) igazgatója a törvényhozás bizottsági ülésén úgy fogalmazott, hogy a hivatal támaszkodni tud a járvány-előrejelző hálózatára.

Sean Storrud, a Texasi Nemzeti Gárda műveletvezetője közölte, hogy csak El Paso térségében december óta 28 kilométeren alakítottak ki akadályt a határon, de most a jogszabály-változásra készülve folyosókat nyitnak rajta, ahol lehetőséget adnak a bevándorlók számára, hogy elhagyják az országot, és elkerüljék az illegális határátlépés negatív következményeit.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:  EPA/Juan Manuel Blanco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.