Két rivális párt alakított kormányt Bulgáriában

Az országban rövid időn belül öt választást is tartottak, a kompromisszum egy újabb voksolás elkerülésére jött létre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 22. 21:09
GABRIEL, Marija
Szófia, 2023. május 22. Marija Gabriel a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlõdéséért (GERB) párt miniszterelnök-jelöltje kormányalakítási megbízatásának átvételére érkezik a szófiai elnöki hivatalba 2023. május 22-én. Április 2-án 2020 óta az ötödik parlamenti választást tartották Bulgáriában, és ezen a GERB kapta a legtöbb szavazatot. MTI/EPA/Vaszil Donev Fotó: Vaszil Donev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választásokon győztes két legnagyobb, egyben rivális bolgár párt, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és a liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) koalíciós kormány létrehozásáról állapodott meg hétfőn, elkerülendő ezzel egy újabb parlamenti választást és a belpolitikai válság elmélyülését.

A koalíció alapja egy hatalommegosztási megállapodás, amelynek értelmében a múlt héten kormányalakítással megbízott Marija Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős egykori biztosa az első kilenc hónapban külügyminiszterként és kormányfőhelyettesként fog dolgozni Nyikolaj Denkov miniszterelnök vezénylete alatt. A PP politikusa ezt követően átadja a kormányfői tisztséget Gabrielnek.

A Bojko Boriszov volt miniszterelnök vezette GERB-Demokratikus Erők Szövetsége (SZDSZ) korábban felajánlotta a választásokon második helyen végző PP-Demokratikus Bulgária (DB) blokknak, hogy közösen alakítsanak kormányt.

A Kiril Petkov volt miniszterelnök vezette PP viszont nemet mondott a koalícióra, tekintettel Boriszov − korrupcióval vádolt − személyére. Boriszov ezért ajánlotta kompromisszumként Gabrielt, akit Rumen Radev államfő múlt héten meg is bízott kormányalakítással. A GERB és a PP azonban a határidő hétfői lejárta előtt előterjesztette a 18 hónapra szóló hatalommegosztási megállapodását, így várhatóan Denkov kap majd kormányalakítási megbízást.

A helyzet roppant bonyolult − mondta Denkov a Sofia Globe hírportálnak nyilatkozva. 

Már az ötödik választást kellett megrendeznünk rövid időn belül, és még mindig alig van remény egy rendes kormány megalakulására, továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy megint ki kell írni egy választást, amelynek aztán szintén nem lesz egyértelmű eredménye

− hangoztatta.

Denkov oktatásügyi miniszterként szolgált Petkov kormányában, korábban ugyanezt a tisztséget ellátta három átmeneti kormányban, azt megelőzően pedig miniszterhelyettes volt Boriszov kormányában.

Borítókép: Marija Gabriel a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt miniszterelnök-jelöltje kormányalakítási megbízatásának átvételére érkezik a szófiai elnöki hivatalba 2023. május 22-én. Április 2-án 2020 óta az ötödik parlamenti választást tartották Bulgáriában, és ezen a GERB kapta a legtöbb szavazatot (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.