Kirúgták a tanárt, mert nem volt hajlandó hazudni a gyerekek nemváltoztatásáról

A pedagógus most a szólás- és a vallásszabadság megsértésével vádolja a tankerületet.

Magyar Nemzet
2023. 05. 04. 22:50
ukrán menekült gyerek
20221125 Szabadszállás Strázsa - tanya Segítik a különböző fogyatékossággal élő fiatalokat. Szociális Szövetkezet Ma már mintegy hatvan embernek adnak munkát. Olyan ukrán menekülteket fogadnak be, akik sérült családtaggal érkeztek. Fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld A képen: gyerekek érkeznek az iskolából Fotó: Németh András Péter/Szabadföld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy keresztény kaliforniai tanárnő új szövetségi pert indított a tankerülete ellen, azt állítva, hogy jogtalanul rúgták ki, miután nem volt hajlandó hazudni a szülőknek gyermekeik nemi identitásáról, hívja fel rá a figyelmet a FoxNews amerikai csatorna.

Jessica Tapia, a kaliforniai Riverside város volt középiskolai testnevelő tanára az iskolai körzet főfelügyelője és főfelügyelő-helyettese ellen indított pert, azt állítva, hogy megfosztották a szabad vallásgyakorlástól és a szólásszabadságtól.

Annak ellenére, hogy Tapia két évtizeden át dolgozott tanárként a kerületben, állítólagos kötelességszegés miatt elbocsátották, miután a kerület azzal vádolta meg, hogy sértő tartalmakat tett közzé Instagram-fiókján, a diákokkal folytatott beszélgetések során a hitére hivatkozott, és helytelenül fejtette ki véleményét az LMBTQ-közösséget érintő kérdésekben. A tanárnőnek többek között azt is a szemére vetették, hogy rendszeresen posztolt bibliai idézeteket közösségi oldalain.

A szakszerűtlen viselkedésről szóló értesítést követően a tankerület bemutatott Tapiának egy segítségnyújtási tervet és az általa követendő irányelveket, amely számos írásbeli és szóbeli utasítást tartalmazott. Ezek alapján a tanárnőnek hazudnia kellett volna a szülőknek a gyermekeik nemi identitásáról, tartózkodnia kellett volna attól, hogy olyan tartalmakat tegyen közzé a közösségi oldalain, amelyek hátrányosan befolyásolnák a diákokkal való kapcsolatát, és megtiltották a pedagógusnak, hogy vallási meggyőződését kifejezze a diákoknak. 

Hogy orvosolja a „hiányosságait”, a tankerület állítólag arra is utasította Tapiát, hogy a diákokat a preferált nemi névmásukon szólítsa. Egy szeptemberi megbeszélésen pedig 

arra utasították, hogy tartsa vissza az információkat és hazudjon a szülőknek a diákjaik nevéről, neméről és preferált névmásáról, ő azonban ragaszkodott ahhoz, hogy nem hazudhat a szülőknek, és a diákokat az iskolai névsorban szereplő nevükön szólította.

Tapia kijelentette, hogy vallási meggyőződése miatt nem tud eleget tenni több utasításnak, ezek után a tankerület január 30-án felmondta a munkaviszonyát.

Az Advocates for Faith & Freedom, az alkotmányos és vallási szabadságjogok védelmével foglalkozó nonprofit szervezet szerint a felmondásra azután került sor, hogy Tapia azt is megtagadta, hogy részt vegyen a szerinte káros, nemi hovatartozást megerősítő iskolai irányelvek végrehajtásában.

A hívő emberek számára lehetővé kell tenni, hogy személyes meggyőződésüket anélkül tartsák fenn, hogy attól kellene tartaniuk, hogy elveszítik az állásukat. Jessica Tapiát nem valamilyen szabálysértés miatt bocsátották el, hanem a keresztény meggyőződése miatt. Ez alkotmányos jogaink egyértelmű megsértése

– mondta Mariah Gondeiro, az Advocates for Faith and Freedom alelnöke és jogi tanácsadója.

A Fox News Digitalnak nyilatkozó Tapia azt mondta, hogy ami vele történt, az bárkivel megeshet. A története nem csak rá vonatkozik. Ez minden tanárral pontosan ugyanígy megeshet, és ez minden olyan szülő története, akinek a gyermekei védelme az első számú prioritása.

Borítókép: Gyerekek érkeznek az iskolából (Forrás: Németh András Péter  NAP  Szabad Föld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.