Kitiltották a fehéreket a színházból

A szervezők szerint a rendelkezés célja, hogy biztonságos teret hozzanak létre a feketék számára.

Gábor Márton
2023. 05. 23. 22:53
null
US-JUSTICE-RACE-FLOYD Fotó: KEREM YUCEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Theatre Royal színház London multikulturális negyedében, Stratford Eastben található. A többségében bevándorlók által lakott negyedben, úgy tűnik, hogy már aktívan folyik a fehérek hátrányos megkülönböztetése, ugyanis a színház Tambo & Bones című júliusi előadásán nem vehetnek részt a fehérek. Matthew Xia rendező szerint a darab egy provokatív faji szatíra két karakterről, akik végül az egyetlen lehetséges dolgot teszik meg, hogy valóban kiszabaduljanak a fehérek közül.

A szereplők az előadás során egy hiphop-performanszot is rendeznek, és szimbolikusan a Black Lives Matter nevű szélsőséges és gyakran erőszakos tüntetéseket szervező csoport tagjaivá válnak a műsor közben.

A színház szervezői szerint az esemény célja, hogy biztonságos és privát teret teremtsenek a kizárólag feketékből álló közönség számára a faji kérdések feltárására, éppen ezért a fehér nézők nemkívánatos elemek az előadás során. 

A darabot kommentálva Nagy-Britannia első fekete rendőrségi és bűnügyi biztosa, Festus Akinbusoye azt mondta, hogy a fehérek kizárása rossz és veszélyes precedenst teremt, majd pedig határozottan felszólította a színházat és a rendezőt, hogy teljesen mondják le az eseményt.

Borítókép: Black Lives Matter-tüntetők felvonultak a George Floyd halála miatt kirobbant tiltakozási hullám során (Forrás: Kerem Yucel) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.