Kitört Közép-Amerika legaktívabb vulkánja, falvak százait ürítik ki + videók

Több mint ezer embert evakuáltak és egy utat lezártak csütörtökön Guatemalában, miután reggel kitört a főváros közelében fekvő Fuego vulkán, Közép-Amerika legaktívabb vulkánja – közölték a guatemalai hatóságok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 05. 16:34
null
Alotenango, 2023. május 5. A kitörõ Fuego tûzhányó a guatemalai Alotenangóban 2023. május 4-én. A Guatemalavárostól 60 kilométerre délre magasodó vulkán a tengerszinttõl 5500 méteres magasságba lövell ki hamut és gázokat. MTI/EPA/EFE/Esteban Biba Fotó: Esteban Biba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül forró gáz, víz és törmelék keveréke ömlik lefelé a közép-amerikai Guatemalában található Fuego vulkán oldalán, miután kitört csütörtök reggel. A katasztrófavédelmi hivatal közlése szerint a közelben lévő háromszázötven falut evakuálni kellett, ám a helyzet várhatóan tovább súlyosbodik. Becslések szerint 130 ezer ember lakóhelyét érintheti a katasztrófa. A hatóságok közleménye szerint eddig tizenhárom óvóhelyet állítottak fel, melyek összesen 7600 ember befogadására alkalmasak.

A vulkánból hatezer méter magas hamuoszlop lövellt ki, a hamufelhő hét közeli falura hullott a tájékoztatás szerint.

A 3763 méter magas Fuego vulkán 40 kilométerre délnyugatra található a fővárostól. A 2022 decemberében történt legutóbbi kitörés miatt akkor lezárták Guatemala nemzetközi repülőterét és egy nagy forgalmú utat is. Ezt az utat csütörtök délután biztonsági okokból a hatóságok ismét lezárták. A guatemalai vulkanológiai intézet főigazgatója, Edwin Rojas azonban csütörtök este már arról tájékoztatott, hogy a vulkán aktivitása csökkent. A Fuego 2018-as kitörésének 215 halálos áldozata volt és több mint kétszázan eltűntek a katasztrófában.

Borítókép: A kitörő Fuego tűzhányó a guatemalai Alotenangóban 2023. május 4-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Esteban Biba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.