Korábban lesznek a parlamenti választások Spanyolországban

Mindent megváltoztatott az elsöprő jobboldali győzelem a helyhatósági voksoláson.

TÓTH BRIGITTA (MURCIA)
2023. 05. 29. 12:02
SÁNCHEZ, Pedro
Brüsszel, 2023. március 23. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitó ülésére érkezik 2023. március 23-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előre hozott választásokat jelentett be a spanyol miniszterelnök a jobboldal vasárnapi önkormányzati választásokon elért sikere miatt. Pedro Sánchez baloldali kormányfő élő adásban közölte, hogy december helyett július 23-án megtartják az országos parlamenti választásokat. 

Úgy fogalmazott: mielőbb „tisztázni kell” a spanyolok akaratát azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú ideológiát kívánnak az ország élén látni, ehhez pedig egy demokratikus országban egyetlen tévedhetetlen módszer van, az pedig a szavazás. 

Kiemelte, hogy a döntést a vasárnapi önkormányzati választások eredményét látva hozta meg, majd hozzátette, hogy véleménye szerint 

a legjobb az, ha a spanyol férfiak és nők haladéktalanul felszólalnak a kérdésben és meghatározzák Spanyolország politikai irányvonalát.

A május 28-ai helyhatósági választásokat nagy fölénnyel nyerte meg a jobboldali Néppárt (PP). Amellett, hogy Madridban és a fővárosi régióban abszolút többséget szerezve kormányozhatnak tovább, olyan kulcsfontosságú, korábban a szocialisták bástyájának nevezett területeket szereztek meg, mint például a Valenciai közösség, Extremadura, Aragónia, a Baleár-szigetek, La Rioja és Sevilla megye. 

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitóülésére érkezik 2023. március 23-án (Fotó:MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.