Korrupció a NATO főtitkárhelyettesének családjában

Mircea Geoana, a NATO román főtitkárhelyettese is megszólalt, miután sógorát, a romániai Eximbank volt vezérét hat év börtönbüntetésre ítélték vesztegetés elfogadásában való bűnrészesség miatt. Ugyanebben a bűnvádi perben jogerősen hét év, négy hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte pénteken a bukaresti legfelsőbb bíróság Sebastian Vladescu volt pénzügyminisztert.

1024012849 Fotó: Mircea Moira
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− A bírósági döntéseket kivétel nélkül tiszteletben kell tartani és végre kell hajtani − mondta Mircea Geoana az ítélettel kapcsolatban. Hozzátette: feleségével továbbra is az unokáik mellett lesznek, és a családnak felajánlják a szükséges támogatást ezekben a nehéz időkben. 

Geoana lánytestvérének férjét, Mircea Costeát a rendőrség keresi, sajtóinformációk szerint az egykori bankigazgató nem tartózkodik az országban. 

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) csúszópénz elfogadása és befolyással üzérkedés miatt emelt vádat a Sebastian Vladescu exminiszter ellen egy vasúti szakaszok felújításával kapcsolatos szerződés ügyében. 

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint alapfokon nyolc és fél éves szabadságvesztést róttak ki a volt tárcavezetőre, a legfelsőbb bíróság öttagú testülete azonban elévülés miatt ejtette a befolyással üzérkedés vádját, és hét év és négy hónap börtönre módosította a büntetést. 

A DNA 2019 végén állította bíróság elé Vladescut, Costeát és a többi vádlottat. Ezzel egy időben bűnvádi per indult a Swietelsky–Wiebe–Takenaka osztrák konzorcium képviselője, Josef Hornegger ellen, aki beismerte, hogy megvesztegetett több román kormányzati tisztségviselőt, köztük Vladescut is. Az osztrák üzletember vádalkut kötött a DNA-val, a bukaresti törvényszék pedig három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és 1,1 millió euró kifizetésére kötelezte.

Borítókép: Illusztráció. Képviselők a román parlamentben (Fotó: Mircea Moira)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.