Kreml: Nem tájékoztatnak minket az Északi Áramlat ügyében

Az orosz külügyminisztérium bekérette az ügyben nyomozó országok nagyköveteit.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 25. 19:13
Balti-tenger, 2022. szeptember 29. A svéd parti õrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csõvezetékbõl a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettõ Svédország, kettõ pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti õrség Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti õrség
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltakozását fejezte ki az orosz külügyminisztérium az általa csütörtökön bekéretett moszkvai német, dán és svéd nagykövetnek, amiért nem kapott tájékoztatást kormányuktól a felrobbantott Északi Áramlat orosz gázexportvezetékek ügyében folytatott vizsgálatok eredményéről. Az orosz diplomáciai tárca kifogásolta, hogy a három ország vezetése nem biztosította a nemzeti vizsgálatok átláthatóságát és nem reagált Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök üzenetére, amely nyílt és inkluzív nyomozati folyamatot sürgetett, a Gazprom és az orosz hatóságok bevonásával.

Megállapítottuk, hogy ezen országok egyértelműen nem érdekeltek a diverzánsakció valódi körülményeinek megállapításában. Éppen ellenkezőleg, cselekedeteikkel egyértelműen húzzák az időt, és megpróbálják elfedni a nyomokat és a bűncselekmény valódi elkövetőit, akik mögött szerintünk ismert országok állnak

– hangzott az orosz nyilatkozat.

Az orosz minisztérium hangot adott álláspontjának, amely szerint a „kevéssé hihető verziók” megjelenése a médiában nem véletlen, mert ezek révén próbálják meg összezavarni a képet. Az Oroszországból Németországba irányuló balti-tengeri Északi Áramlat és az  Északi Áramlat-2 gázvezetéken tavaly szeptember 26-án történt robbanás. Németország, Dánia és Svédország nem zárta ki a szándékos merényletet. Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény címén indított eljárást.

Borítókép: A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat-2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti õrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.