időjárás 16°C Fatime 2023. június 5.
logo

Kreml: Nem tájékoztatnak minket az Északi Áramlat ügyében

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.25. 19:13
Kreml: Nem tájékoztatnak minket az Északi Áramlat ügyében

Tiltakozását fejezte ki az orosz külügyminisztérium az általa csütörtökön bekéretett moszkvai német, dán és svéd nagykövetnek, amiért nem kapott tájékoztatást kormányuktól a felrobbantott Északi Áramlat orosz gázexportvezetékek ügyében folytatott vizsgálatok eredményéről. Az orosz diplomáciai tárca kifogásolta, hogy a három ország vezetése nem biztosította a nemzeti vizsgálatok átláthatóságát és nem reagált Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök üzenetére, amely nyílt és inkluzív nyomozati folyamatot sürgetett, a Gazprom és az orosz hatóságok bevonásával.

Megállapítottuk, hogy ezen országok egyértelműen nem érdekeltek a diverzánsakció valódi körülményeinek megállapításában. Éppen ellenkezőleg, cselekedeteikkel egyértelműen húzzák az időt, és megpróbálják elfedni a nyomokat és a bűncselekmény valódi elkövetőit, akik mögött szerintünk ismert országok állnak

– hangzott az orosz nyilatkozat.

Az orosz minisztérium hangot adott álláspontjának, amely szerint a „kevéssé hihető verziók” megjelenése a médiában nem véletlen, mert ezek révén próbálják meg összezavarni a képet. Az Oroszországból Németországba irányuló balti-tengeri Északi Áramlat és az  Északi Áramlat-2 gázvezetéken tavaly szeptember 26-án történt robbanás. Németország, Dánia és Svédország nem zárta ki a szándékos merényletet. Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény címén indított eljárást.

Borítókép: A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat-2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti õrség)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.