Lavrov: A G7 célja Oroszország és Kína kettős feltartóztatása

Oroszország és Kína folyamatosan bírálja az országcsoport csúcstalálkozóját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 20. 17:30
LAVROV, Szergej; BAYRAMOV, Ceyhun
Moszkva, 2023. május 19. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálatának felvételén Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tárgyal azeri hivatali partnerével, Ceyhun Bayramovval a moszkvai hivatalában 2023. május 19-én. MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a szombati hirosimai G7-csúcstalálkozón megvitatott és elfogadott határozatok célja Oroszország és Kína feltartóztatása. „A feladatot jól hallhatóan és nyíltan közölték: legyőzni Oroszországot a harctéren, de azon túlmenően is el kell pusztítani mint geopolitikai versenytársat” – fogalmazott az orosz külügyminiszter egy konferencián felszólalva. Hozzátette, hogy a világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) csúcstalálkozóján elfogadott határozatok célja Oroszország és Kína „kettős feltartóztatása”.

Lavrov megismételte Moszkva azon álláspontját, amely szerint a Nyugat eszközként használja Ukrajnát arra, hogy stratégiai vereséget mérjen Oroszországra.

Peking is tiltakozását fejezte ki a G7-csúcstalálkozón az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Királyság által szombaton elfogadott közleménnyel kapcsolatban, amellyel Peking szerint Kína aggodalmait figyelmen kívül hagyva beavatkoznak az ország belügyeibe, miután a G7-országok aggodalmukat fejezték ki a Tajvani-szorosban megnövekedett feszültség miatt és az emberi jogok helyzetét illetően Tibetben és az északnyugat-kínai Hszincsiangban. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban pedig a G7-közleményben arra kérték Kínát, hogy „gyakoroljon nyomást Oroszországra annak érdekében, hogy az hagyjon fel az agresszióval”.

A kínai külügyi szóvivő erre reagálva arra panaszkodott, hogy Peking meglátása szerint a G7-országok ragaszkodnak ahhoz, hogy manipulálják a Kínával kapcsolatos kérdéseket, illetve hogy lejárassák és támadják az országot. Peking emiatt határozott tiltakozását fejezi ki, és hivatalosan is panaszt tesz az ügyben a csúcstalálkozónak otthont adó Japánnál, illetve a többi érintett országnál.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.