Lemondott a szlovák kormányfő

Eduard Heger elmondása szerint ugyan próbálta elkerülni, hogy hivatalnokkormány jöjjön létre, de ez nem sikerült.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Ma72023. 05. 07. 12:20
Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő visszaadta megbízását az államfőnek 2023.05.07-én. (Fotó: TRT World Now / Twitter)
Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő visszaadta megbízását az államfőnek 2023.05.07-én. (Fotó: TRT World Now / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő visszaadta megbízását és ezzel felmentését kérte Zuzana Caputová államfőtől – tájékoztatott az MTI.

A Ma7 szlovákiai magyar lap szerint a megbukott kormány miniszterelnöke ugyan állítólag több alternatívát is felkínált az elnöknek, de azokat Caputová nem fogadta el, így Heger lemondott pozíciójáról. Mint azt hozzáteszik, szinte biztos, hogy a választásokig hivatalnoki kormánya lesz Szlovákiának.

Miután két napon belül pénteken a kormány második minisztere is távozott, úgy döntöttem, nem várok tovább, és tegnap két olyan alternatívát ajánlottam az államfőnek, amelyeket a hivatalnokkormánynál kevésbé kockázatosnak tartok. A megoldások a megüresedett miniszteri posztok betöltésére, illetve arra irányultak, hogy nem én fogom vezetni a kormányt

– idézte a Ma7 Heger javaslatait.

Heger kijelentette, mindent megtesz annak érdekében, hogy a tárcák átadása a lehető legzökkenőmentesebb legyen és ezzel elkerülje a hivatalnokkormánnyal járó kockázatokat.

Caputová délután háromkor áll a nyilvánosság elé, részletek ekkor derülhetnek ki a folytatásról.

A Heger-kabinet decemberi parlamenti bukását − innentől kezdve Heger ügyvezetőként látta el feladatait − követően többször, így az elmúlt napokban is felmerült egy hivatalnoki kormány kinevezésének lehetősége. Ezt a lehetőséget az ellenzéki pártok egy része, köztük a Heger-kabinet elleni bizalmatlansági indítványt jegyző, Richard Sulík vezette liberálisok, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Peter Pellegrini vezette Hang (Hlas-SD)  támogatásáról biztosította, ugyanakkor a kormánykoalíció pártjai, élükön Eduard Hegerrel, péntekig még élesen ellenezték

A legnagyobb szlovák ellenzéki párt, az utóbbi hónapok felméréseiben is rendszerint legjobb eredményt elérő Irány (Smer-SD) szerint egy, a parlamenttel folytatott egyeztetés nélkül, kizárólag az államfő döntése alapján kinevezett, a választók felhatalmazását nélkülöző szakértői kormány nem lehet megoldás a jelenlegi helyzetre.

Az Irány elnöke, Robert Fico ezzel kapcsolatban pénteken bejelentette: az hozhat megoldást, ha a szeptemberre tervezett előrehozott parlamenti választásokat korábban, már júliusban megtartanák, és ezzel összefüggésben pártja rendkívüli parlamenti ülést fog kezdeményezni. Robert Fico, az ügyvezető kormányfő vasárnapi bejelentésére reagálva azt mondta: egy szakértői kormány nem szerez támogatást a parlamentben − közölte az MTI.

Zuzana Caputová − aki elnökké választását megelőzően egy progresszív liberális párt, a Progresszív Szlovákia (PS) oszlopos tagja volt, korábban sem zárta ki egy szakértői kormány kinevezésének lehetőségét. Elemzők egy ilyen kormány kinevezésével összefüggésben úgy vélekedtek, hogy az − a kormányt alkotó személyek kiválasztása által − lehetőséget ad az államfőnek az előrehozott parlamenti választások befolyásolására.

Borítókép: Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő visszaadta megbízását az államfőnek 2023.05.07-én. (Fotó: TRT World Now / Twitter) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.