Magyarország és Banglades is a békepárti globális többséghez tartozik + videó

Szijjártó Péter szerint kihívásokat csak úgy lehet megszüntetni, ha mielőbb béke lesz Ukrajnában, a két ország már csak ezért is a békepárti globális többség tagja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 05. 13:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető a bangladesi kereskedelmi miniszterrel, Tipu Munsival közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy bár a két ország földrajzilag messze van egymástól, az ukrajnai háború miatt a felek ugyanazokkal a rendkívül súlyos kihívásokkal néznek szembe.

A tripla válság, tehát a gazdasági, energetikai és élelmiszer-ellátási válság ugyanúgy lesújtott a világ minden pontján, és Banglades is komoly kihívásokkal szembesül a háború, az arra adott szankciós válaszok miatt, legyen szó akár az élelmiszer-ellátás vagy az infláció kérdéséről

– mondta. Aláhúzta: ezen kihívásokat csak úgy lehet megszüntetni, ha mielőbb béke lesz Ukrajnában, a két ország már csak ezért is a békepárti globális többség tagja. Szijjártó Péter rámutatott, hogy a fegyveres konfliktus energiaellátási válságot okozott a világban, és ez azt jelenti, hogy azok az országok lehetnek leginkább biztonságban, amelyek minél nagyobb mértékben elő tudják állítani a saját maguk által felhasznált energiát.

Emlékeztetett, hogy a két ország azonos technológiájú és teljesítményű atomerőművet épít jelenleg annak érdekében, hogy függetleníteni tudják magukat a nemzetközi energiapiac „teljesen eszement” áremelkedéseitől, és ezáltal meg tudják erősíteni a szuverenitásukat.

Kiemelte, hogy a nukleáris energetikai együttműködést stratégiai szintre emelték, megegyeztek abban, hogy megosztják egymással a kivitelezés, a működtetés során felhalmozott tapasztalatokat. Emellett átfogó képzési megállapodást kötöttek, amelynek keretében a bangladesi diákok számára fenntartott ösztöndíjak közül évi harmincat leendő nukleáris szakemberek kiképzésére használnak fel.

A nukleáris energia olcsó, tiszta, biztonságos módja az energia-előállításnak. Magyarország elkötelezett az atomerőmű építése mellett, és minden egyes olyan európai kísérletet, amely a paksi beruházás meggátolására irányul, a szuverenitásunk ellen intézett támadásként értékelünk

– szögezte le. – Ezért arra szólítjuk fel európai barátainkat, hogy tartózkodjanak a magyarországi nukleáris beruházás szankció alá helyezéséről […]. Amennyiben javaslat születik a nukleáris ipar szankcionálására, azt mi Magyarország-ellenes javaslatnak fogjuk tekinteni és meg fogjuk vétózni – tette hozzá. A miniszter a benyújtott finanszírozási és kivitelezési szerződések módosításának mielőbbi jóváhagyására szólította fel az Európai Bizottságot, mondván, hogy azok teljesen megfelelnek a közösségi előírásoknak.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a válságok és veszélyek korában felértékelődnek a kiszámítható és megbízható partnerségek, márpedig Magyarország és Banglades kapcsolata éppen így jellemezhető. 

Közölte, hogy tavaly rekordot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom, és a lendület az idén is kitart. Mint mondta, ez alapvetően annak köszönhető, hogy egyre nagyobb a kereslet magyar gyógyszerekre Bangladesben, és egyre nagyobb mértékben kerülnek bangladesi ruhaipari termékek Magyarországra. 

A felek véglegesítették a gazdasági együttműködési megállapodás szövegét, valamint megegyeztek a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény megkötésében is, hogy a kereskedelem tovább tudjon bővülni – tájékoztatott. Emellett csúcsot ért el a magyarországi ösztöndíjakra jelentkező bangladesi hallgatók száma, idén 1643 pályázót regisztráltak, és közülük 140-en tanulhatnak majd hazai felsőoktatási intézményekben – mondta.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Tipu Munsi bangladesi kereskedelmi miniszter közös sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követően Budapesten 2023. május 5-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.