Megérkeztek az ukránok kiképzésére szolgáló amerikai Abrams harckocsik

Németországban fogják kiképezni az ukrán katonákat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 16. 8:55
Biedrusko, 2022. december 23. Az Egyesült Államoktól nemrégiben vásárolt Abrams harckocsik sorakoznak a Poznan megyei Biedrusko kiképzõközpontjában 2022. december 23-án. Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon alá tartozó Védelmi Biztonsági Együttmûködési Ügynökség (DSCA) december 6-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta 116 darab M1A1 Abrams típusú harckocsi és járulékos felszerelése eladását Lengyelországnak mintegy 3,75 milliárd dollár (közel 1414 milliárd forint) értékben. Az M1A1 a Lengyelország által korábban rendelt 250 darab M1A2 SEPv3 Abrams régebbi verziója, és az Ukrajnát tankszállítmányokkal támogató lengyel szárazföldi haderõ nehézfegyverzetében keletkezett hiányt hivatott pótolni. MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk Fotó: Jakub Kaczmarczyk
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett a németországi kiképzőközpontba az a 31 Abrams harckocsi, amelyeket az Egyesült Államok ígért Ukrajnának ukrán katonák kiképzéséhez – közölte helyi idő szerint hétfőn a Pentagon.

Pat Ryder, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a harckocsik a grafenwöhri bázison vannak, és ukrán katonákat fognak kiképezni a használatukra. Grafenwöhrben, Bajorország északi részén amerikai kiképző bázis található. 

Ryder elmondása szerint az ukrán harckocsizók kiképzése a következő hetekben veszi kezdetét.

A minisztériumi tájékoztatásból kiderül, hogy ez a 31 harckocsi nem bevethető éles küldetésen, csak kiképzési célokat szolgálnak. Erről először Mark Milley amerikai vezérkari főnök beszélt április végén a németországi Ramsteinben. A hadszíntérre szánt harckocsikat még karbantartják, mielőtt leszállítják őket Ukrajnának.

Borítókép: Az Egyesült Államoktól nemrégiben vásárolt Abrams harckocsik sorakoznak a Poznan megyei Biedrusko kiképzőközpontjában 2022. december 23-án. (Fotó:MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.