Megfenyegették a németeket a lengyelek

A németek annak ellenére nem távolították el Oroszország részesedését a németországi schwedti finomítóból, hogy korábban ez volt a feltétele a lengyel olaj szállításának.

2023. 05. 09. 6:34
Oil from Rostock for the PCK refinery in Schwedt
Oil from Rostock for the PCK refinery in Schwedt Fotó: JORG CARSTENSEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban már negyedik alkalommal ült össze a német „Task Force PCK” nevű bizottság, amely a PCK Schwedt olajfinomító helyzetével foglalkozik. A testület megerősítette, hogy az üzem májusban 135 ezer tonna olajat kap a lengyelországi gdanski olajkikötőn keresztül és évente több mint egymillió tonna olajat Kazahsztánból. Dietmar Woidke brandenburgi miniszterelnök köszönetet mondott a PCK dolgozóinak, és reményét fejezte ki, hogy a finomító kapacitása a jelenlegi ötven százalékról hamarosan hetven százalékra nőhet.

Az olajfinomítóval ugyanakkor az a probléma, hogy még mindig több mint 54 százalékban az orosz Rosneft Deutschland vállalat tulajdonában van. A lengyel fél nemrég kijelentette, hogy egészen addig nem szállítanak olajat Schwedtbe, amíg a Roszneft az üzem többségi tulajdonosa. 

Michael Kellner gazdasági miniszterhelyettes a Märkische Oderzeitung című helyi lapnak azt mondta, hogy a finomító tulajdonosi szerkezetének lehetséges változtatásairól szóló információkat a nyári szünet előtti következő ülésen tárgyalhatják meg. Vagyis, a finomító tulajdonosi sorsáról egészen biztosan nem döntenek a napokban, pedig a lengyelek sürgetik a német felet. 

Emlékezetes, az orosz olajra vonatkozó embargó életbe lépése után Németországnak új beszállítókat kellett találnia a finomítói számára. A Németországba áramló új olajforrások egyike pedig Lengyelország lett. A Varsó és Berlin között létrejött megállapodás lehetővé tette Németország számára, hogy biztosítsa a rendkívül fontos schwedti finomítót. A lengyel segítségnek azonban az volt a feltétele, hogy az oroszokat mint részvényeseket kiszorítsák – ami nem történt meg.

A Reuters már februárban beszámolt arról, hogy az egyik lehetséges befektető, aki átvehetné az orosz részvényeket, a lengyel PKN Orlen energiaipari óriáscég. A német szövetségi kormány azonban azóta is vonakodik elősegíteni bármiféle megegyezést.

Ez a bizonytalanság azonban az egész térségre átterjed, a schwedti olajfinomító környékén működő vállalatok a gazdasági létükért aggódnak, ha nyárig nem lesz tisztázott a PCK jövője és átirányítása. Ez derült ki a finomító 75 vállalkozója és beszállítója körében végzett felmérésből. A Brandenburg északkeleti részén található schwedti telephelyen egyébként már most érezhető a szakképzett munkaerő elvesztése.

Borítókép: Az adatokat vizsgálja egy dolgozó a schwedti olajfinomítóban (Fotó: Jorg Carstensen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.