Iskolai lövöldözések sora rengette meg a világot

Iskolai vérengzések, lövöldözések: amikor ártatlanul halnak meg mit sem sejtő diákok és tanárok.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 05. 06. 14:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sötét foltjai a történelemnek azok az esetek, amikor ártatlan gyerekeket és fiatalokat gyilkoltak meg az iskolákban – írja a V4NA.

Megrengette a világot a szerbiai mészárlás

A portál szerint az utóbbi napokban felzaklatta a világot a belgrádi iskolai lövöldözés tragédiája. Az ámokfutás során nyolc diák és egy biztonsági őr vesztette életét. A gyanúsított, egy hetedikes diák kézifegyverrel nyitott tüzet társaira és tanáraira. Az áldozatok többsége mindössze 13–15 éves gyerekek voltak – írják. 

Kiderült, hogy a fiú azért választotta ezt a napot, mert történelemórájuk volt, amit a bejárathoz közeli teremben tartanak. Egy kilenc milliméteres kézifegyvert és egy kisebb kaliberű pisztolyt vett magához az apja széfjéből, továbbá négy Molotov-koktélt is magával vitt. Miután megérkezett az iskolába, először a biztonsági őrt, majd két lányt lőtt le, ezt követően a tanterembe ment, meglőtte a tanárt, majd társai ellen fordította a fegyvert. Ezután ő maga hívta fel a rendőrséget.

A gyilkos fiatal már régóta tervezte a támadást, listát is készített azokról, akiket meg akart ölni.

Bath Township, Michigan

Korábban történtek a belgrádinál is véresebb mészárlások, a legtöbb ilyen eset az Egyesült Államokban. Egy merénylő 1927-ben felrobbantott egy iskolaépületet, amely során negyvennégyen haltak meg és ötvennyolcan sebesültek meg Bath Townshipben (Michigan). 

A V4NA azt írja, az 55 éves Andrew Kehoe kudarcos életét olyan módon akarta kioltani, hogy másokat is meggyilkol. Villanyszerelőként dolgozott az iskola épületében, így minden feltűnés nélkül módja volt aláaknázni azt. Megölte súlyos beteg feleségét, felgyújtotta a farmját, majd időzített robbanószerkezetet helyezett el az iskolaépület északi és déli szárnya alatt is. Fél órával később egy robbanószerrel megrakott teherautót vezetve megjelent az iskolánál és felrobbantotta magát.

Austin, Texas

A huszonöt éves Charles Whitman 1966. augusztus elsején a Texasi Egyetem 27 emeletes főépületében lifttel felment a legfelső szintre és kilencven percen keresztül több fegyverrel lövöldözött válogatás nélkül, míg végül a rendőrök lelőtték. Az ámokfutásban 15-en meghaltak és 32 ember megsebesült. Charles Whitman korábban tengerészgyalogos volt, majd 1961 és 1963 között az egyetem hallgatója lett, de elvesztette ösztöndíját. Mint az később kiderült, Whitman megpróbálta szakember segítségét kérni a mentális problémái miatt, mert érezte, hogy nem tud uralkodni erőszakos fantáziáin. A boncolásakor kiderült, hogy daganattal élt az agyában, a szakértők véleménye azonban megoszlik azzal kapcsolatban, hogy ennek volt-e köze mentális összeomlásához.

Newtown, Connecticut

2012. december 14-én a 20 éves Adam Lanza megérkezett egykori általános iskolájába, ahol hat-hét éves gyerekek lettek a célpontjai. Lanzát korábban kezelték mentális problémákkal, de soha nem mutatott hajlamot erőszakos viselkedésre és azt sem tudni, hogy mi oka volt a tömegmészárlásra. Tizenöt embert hidegvérrel meggyilkolt és többtucatnyian súlyosan megsérültek, sokan közülük örökre hordozzák a sebeiket. Ötvenkét éves édesanyja rajongott a fegyverekért, és rendszeresen elvitte fiát a lőtérre. Adam Lanza négy lövéssel megölte alvó anyját, ezután indult el felfegyverkezve az iskolába. Néhány perc alatt megölte az áldozatait: az első osztályos gyerekek a padok alá bújtak félelmükben, de ez nem sok védelmet nyújtott. Amikor Adam Lanza már nem érzékelt mozgást az egyik tanteremben, átment a másikba, ahol agyonlőtte a tanítványait testével védelmező tanítónőt is, aztán magával is végzett.

Roseburg, Oregon

A 26 éves Christopher Harper-Mercer 2015. október elsején, kezében két pisztollyal lépett be az egyik tanterembe. Maga is az intézmény diákja volt és nagyon is jól ismerte azokat, akiket megölt, összesen kilenc emberrel végzett és többtucatnyian megsérültek. Megérkeztek a rendőrök és tűzharc alakult ki a folyosón, amelyben a hidegvérű gyilkos súlyosan megsebesült. Emiatt az egyik tanterembe menekült, majd fejbe lőtte magát. Harper-Mercer édesanyjával élt együtt, összesen 14 lőfegyverük volt otthon, és rendszeres vendégek voltak a közeli lőtéren. A fiatal férfinak beilleszkedési és tanulási problémái voltak a főiskolán, ahol gyanúsan sokat foglalkozott a tömeggyilkosság témájával.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.