időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Moszkva az Egyesült Államokat gyanúsítja a dróntámadás végrehajtásával

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.04. 15:11 2023.05.04. 15:19
Moszkva az Egyesült Államokat gyanúsítja a dróntámadás végrehajtásával

Moszkva szerint Washington áll a Kreml elleni dróntámadás mögött, amelynek célja Vlagyimir Putyin elnök megölése volt – derült ki csütörtökön az orosz államfő szóvivőjének szavaiból. Dmitrij Peszkov ezt a vádat újságíróknak tartott tájékoztatóján ismertette, mondván: Washingtonnak észben kell tartania, hogy Oroszországban tudják, hogy ott választják ki a célpontokat, Ukrajna pedig csak végrehajtotta az amerikai terveket. Bizonyítékot azonban nem szolgáltatott a dróntámadásban való amerikai részvételre vonatkozó állítás alátámasztására. Ukrajna korábban cáfolta, hogy köze lett volna az incidenshez.

Peszkov nem fedte fel, Moszkva miképpen reagál arra, hogy Kijev drónokkal próbálta megtámadni a Kremlt. Elmondása szerint különböző intézkedésekről tárgyalnak, de azok minden esetben kiegyensúlyozottak, és Oroszország érdekeinek megfelelőek lesznek. Részletekbe nem bocsátkozott.

Az Egyesült Államok részéről John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője az MSNBC egyesült államokbeli műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy az orosz állítások hamisak. Elmondta, hogy az Egyesült Államok nem bátorítja és nem teszi lehetővé, hogy Ukrajna a határain kívül csapást mérjen.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő felszólította Oroszországot, hogy a Kreml elleni állítólagos hétfő hajnali dróntámadást ne használja fel ürügyként az Ukrajna elleni agresszió kiterjesztésére. Mint mondta, aggasztónak találja, hogy a támadást Moszkva arra használhatja, hogy még több embert toborozzanak és fokozzák a katonai fellépést Ukrajna ellen.

A legfontosabb, amit tehetünk, hogy továbbra is támogatjuk Ukrajnát, katonailag, politikailag és gazdaságilag. A háború meg csak akkor érhet véget, ha Oroszország leáll a további támadásokkal, és kivonja seregeit Ukrajnából

– szögezte le Josep Borrell.
 

Borítókép: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője moderálja Vlagyimir Putyin orosz elnök éves sajtótájékoztatóját a Moszkva központjában lévő Manezs kiállítóteremben 2021. december 23-án. (Fotó: AFP / NATALIA KOLESNIKOVA)

Háború Ukrajnában

Robert C. Castel: A Nyugat benézte az ukrajnai háborút + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.