Négyen haltak meg egy zsinagógánál

Két látogató és két biztonsági őr meghalt egy lövöldözésben Afrika legrégebbi zsinagógája közelében, a tunéziai Dzserba szigetén. Az incidens az éves zarándoklat során történt, amely Európából és Izraelből is vonzza a zsidó látogatókat.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 05. 10. 7:30
tunisia Ghriba
A picture shows a view outside the Ghriba synagogue in the Tunisian resort island of Djerba on May 17, 2022 on the eve of the annual Jewish pilgrimage to the synagogue. May 18 marks the beginning of of the annual pilgrimage of Jews to the oldest Jewish monument built in Africa, after a two-year absence due to Covid-19. (Photo by FETHI BELAID / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentések szerint az egyik őr lelőtte társát, majd tüzet nyitott a Ghriba zsinagóga látogatóira és a biztonsági őrökre, írja a BBC. Az elkövetőt a hatóságok lelőtték.

Az elhunyt látogatók egyike francia állampolgár. Négy további látogató és öt biztonsági őr megsebesültaz, egyik őr később belehalt sérüléseibe a TAP tunéziai hírügynökség jelentése szerint. Azt egyelőre nem tudni, hogy a látogatók zarándokok voltak-e.

Izraeli sajtójelentések szerint mintegy ezren tartózkodtak az imaházban a támadás idején.

A tettes indítéka nem tisztázott, de iszlamisták korábban is kíséreltek meg támadást a zarándoklat ellen. 2002-ben egy bombatámadásban, amelyet az al-Kaida iszlamista fegyveresei vállaltak magukra, több mint húsz ember halt meg. Azóta szigorú biztonsági intézkedésekkel védik a zarándoklatot, amelyen tavaly több mint ötezren vettek részt. Tunézia muszlim többségű ország, de a fővárostól, Tunisztól mintegy ötszáz kilométerre található Dzserba szigeten több száz zsidó él.

Borítókép: A Ghriba zsinagóga Tunéziában (Fotó: AFP/Fethi Belaid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.