Orosz szuperfegyvert semmisíthettek meg az ukránok

Az ukrán légierő szerint az amerikai Patriot rendszer segítségével leszedtek egy Kinzsal-rakétát.

Magyar Nemzet
2023. 05. 06. 17:48
Szliács, 2022. május 10. Német katona a NATO Patriot rakétavédelmi rendszerének bemutatóján a szlovákiai Szliácson lévõ légitámaszponton 2022. május 10-én. A holland-német rakétavédelmi erõk 2022 tavaszán telepítették a Patriot rendszert a NATO keleti erõinek erõsítésére Oroszország ukrajnai katonai invázióját követõen. A NATO többnemzetiségû rakétavédelmi munkacsoportja 240 német és 130 holland katonával tevékenykedik a támaszponton. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán légi erő szerint likvidáltak egy orosz Kinzsal-rakétát az amerikai fejlesztésű Patriot légvédelmi rendszer segítségével − számolt be a The New York Times amerikai napilap. Ez az első alkalom, hogy Kijev a Patriot rendszer sikeres használatáról oszt meg információkat.

Gratulálok az ukrán embereknek ehhez a történelmi eseményhez

fogalmazott Mikola Olescsuk tábornok. − Igen, lelőttük a páratlan Kinzsal rakétát − tette hozzá némileg élcelődve. 

Az eset a légierő közlése szerint május 4-én történt.  Amennyiben igaz, ez valóban jelentős eredmény, hiszen a Kinzsal Oroszország egyik szuperfegyvereként emlegetett hiperszonikus rakéta. 

A Kinzsal az orosz Iszkander rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta módosított változata, melyet az Iszkanderrel ellentétben nem szárazföldről, hanem vadászgépekről indítanak. A rakétát 2018-ban mutatta be Moszkva, elsősorban az Egyesült Államok és nyugati szövetségeseinek elrettentésére fejlesztették, élesben pedig először Ukrajnában vetették be. A Kinzsal a hangsebesség ötszörösére képes felgyorsulni, ezáltal pedig − elviekben − a legmodernebb légvédelmi rendszerek is hatástalanok ellene. Az ukrán légierő közlése szerint eddig mintegy 50 Kinzsal-rakétát vetettek be az oroszok Ukrajnában, leginkább a kritikus infrastruktúrák, katonai célpontok ellen indított csapások alkalmával. 

A Patriot légvédelmi rendszert ugyanakkor a világ egyik legfejlettebbjeként tartják számon, melyet éppen a Kinzsal és hozzá hasonló orosz szuperfegyverek hatástalanítására alkottak meg − írja a lap. 

Megjegyzik ugyanakkor, hogy a Patriot az úgynevezett rétegzett légvédelmi rendszerbe integrálva tud igazán hatékonyan működni, azaz más légvédelmi rendszerekkel, radarokkal együtt lehet kihasználni az általa nyújtott előnyöket. 

Az ameikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja elemzőintézet szerint egyetlen elfogórakéta ára körülbelül négymillió dollár. 

Az Egyesült Államok eddig még nem erősítette meg az ukrán légierő információit.

Borítókép: Német katona a NATO Patriot rakétavédelmi rendszerének bemutatóján a szlovákiai Szliácson lévő légitámaszponton 2022. május 10-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.