Oroszország szorosabbra fűzte barátságát Kirgizisztánnal

Középpontban a katonai együttműködés.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 08. 20:58
ZSAPAROV, Szadir; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. május 8. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kirgiz partnerét, Szadir Dzsaparovot fogadja a moszkvai Kremlben 2023. május 8-án. Dzsaparov a másnapi gyõzelem napi ünnepség alkalmából tartózkodik az orosz fõvárosban. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kirgizisztáni orosz katonai létesítmények további fejlesztéséről és szorosabb gazdasági együttműködésről állapodott meg Moszkvában az orosz és a kirgiz elnök – közölte hétfőn az orosz elnöki hivatal.

Szadir Zsaparov kirgiz államfőt hétfőn fogadta a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnök. Közösen kiadott nyilatkozatuk szerint megállapodtak a Kirgizisztánban található orosz katonai bázisok további fejlesztéséről. A közlemény kiemeli, hogy a két ország a katonai együttműködésen túlmenően technológiai, gazdasági és kulturális téren is fejleszteni akarja a kétoldalú kapcsolatokat.

Szadir Zsaparov a május 9-i moszkvai győzelem napi megemlékezésre érkezett az orosz fővárosba.

Kirgizisztán és Oroszország katonai együttműködése sokéves múltra tekinthet vissza, mivel mindkét ország tagja a Moszkva vezette, egykori szovjet tagköztársaságokat tömörítő katonai szövetségnek, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ).

Oroszország több katonai támaszpontot, köztük az Iszik-köl tóra telepített bázist és egy repülőteret is működtet Kirgizisztánban.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kirgiz partnerét, Szadir Zsaparovot fogadja a moszkvai Kremlben 2023. május 8-án. Zsaparov a másnapi győzelem napi ünnepség alkalmából tartózkodik az orosz fővárosban. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.