Osztrák katonákat küldenének Ukrajnába a zöldek

Herbert Kickl, a konzervatív Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője bírálta Alexander van der Bellen, a liberális Zöldek által delegált szövetségi elnök javaslatát, miszerint osztrák aknamentesítési csapatokat küldjenek Ukrajnába.

2023. 05. 22. 7:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van der Bellen még az Európa Tanács szerdán véget ért reykjavíki csúcstalálkozóján vetette fel, hogy az osztrák hadsereget használják fel a háború sújtotta országban az orosz aknák felszámolására. Az osztrák szövetségi elnök, aki egyben a hadsereg főparancsnoka is, nyilatkozatában így fogalmazott:

Nem értem, hogy a szövetségi kormány miért habozik még mindig az aknamentesítés kérdésében. A civil területek, például lakóházak, iskolák, óvodák vagy mezőgazdasági területek aknamentesítésének támogatása bizonyára nem mond ellent az osztrák semlegességnek, hanem humanitárius kérdés

Mint ismeretes, Ausztriában a semlegesség elve az alkotmány része. Jobb-és baloldali politikusok egyaránt komoly kritikával fogadták az osztrák államfő terveit, Herbert Kickl, a konzervatív Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke volt a leghangosabb. 

Nem is olyan régen van der Bellen meg akarta szüntetni a hadseregünket, most pedig egy háborúban álló országnak akarja kölcsönadni. Alexander van der Bellen veszélyes politikai jégre lép, amikor azt mondja, hogy az osztrák katonák aknákat hatástalaníthatnak Ukrajnában. Maga az ördög szállhatta meg az elnököt ezzel a bejelentéssel, mert egy hadviselő országban katonai műveletet végrehajtani biztosan nem egyeztethető össze a semlegességünkkel

fogalmazott Kickl egy közleményben. 

Az FPÖ vezetője szerint a szövetségi elnök, akinek tulajdonképpen az alkotmány őreként kellene eljárnia, teljesen figyelmen kívül hagyja Ausztria örökös semlegességét, amikor most katonákat akar küldeni egy olyan országba, ahol végső soron háborús cselekményekbe keveredhetnek.

De Klaudia Tanner az Osztrák Néppárt (ÖVP) által delegált védelmi miniszter is az elnök elképzelése ellen emelt szót az Ö1 osztrák közszolgálati televíziónak adott interjújában, mondván, hogy Ausztria csak az ukrajnai háború után vehetne részt egy ilyen kezdeményezésben.

Ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajnában jelenleg lehetetlen „különbséget tenni a humanitárius és a katonai aknamentesítés között”, és kiemelte, hogy az osztrák hadsereg aknamentesítési egységei jelenleg egyébként is a Nyugat-Balkánon vannak bevetésen.

Borítókép: Alexander Van der Bellen osztrák elnök (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.