Putyin terrorcselekménynek nevezte a civilek elleni támadásokat

Ezrek várnak, hogy csatlakozhassanak hozzájuk, állítja a Szabad Oroszország Légió, az egyik ukránbarát fegyveres csoport, amely részt vett az orosz Belgorod régió elleni múlt heti támadásban. A légió addig szándékozik folytatni a rajtaütéseket a határon, amíg elég nagy erőkkel nem rendelkeznek ahhoz, hogy közvetlenül megtámadják Moszkvát.

Magyar Nemzet
2023. 05. 31. 8:18
Drone attack in Moscow damages several buildings with no casualties
Drone attack in Moscow damages several buildings with no casualt Fotó: Europress/AFP/Sefa Karacan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A légió Caesar hívónevű parancsnoka kijelentette, hogy jelentős képességekkel rendelkeznek, többek között aknavetőkkel, páncélozott járművekkel, páncéltörő rendszerekkel és egy drónos felderítő egységgel. A csoport jelenleg zászlóaljnyi, de a parancsnok szerint ezrek várnak arra, hogy csatlakozhassanak, írja a The Times.

Állítólag a másik ukránbarát fegyveres csoporttal, az Orosz Önkéntes Hadtesttel ellentétben nincs ideológiai kötődésük, azonban magát a parancsnokot például többször letartóztatták szélsőjobboldali nézetei miatt.

A légió jelenleg az ukrán területek felszabadításáért harcol, de távlati céljuk Moszkva megtámadása. „Nem mondjuk, hogy holnap bevesszük Moszkvát. Ez akkor fog megtörténni, amikor az ukrán fegyveres erők felszabadítják a Krímet. Putyin politikai rendszerét megbénítaná egy, a Krímben elszenvedett vereség.” 

Ekkor kell megsemmisítő csapást mérnünk Moszkvára. Erre készülünk most

− mondja a parancsnok.

A fegyveresek úgy vélik, hogy Oroszország a forradalom küszöbén áll, és saját magukat tekintik a detonátornak, amely ezt kiváltja. Az azonban továbbra is bizonytalan, hogy Oroszországon belül mekkora a támogatottságuk. – Egy valódi partizánmozgalmat a saját népének támogatnia kell, és most én ezt nem látom − mondta Petro Csernik ukrán katonai szakértő.

Az elmúlt napokban az orosz civil célpontok ellen elkövetett erőszakos támadások óriási felháborodást váltottak ki az országban. Bár Ukrajna tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz, 

Vlagyimir Putyin orosz elnök terrorcselekmény elkövetésével vádolta meg az ukránokat a keddi, moszkvai lakóházakat ért dróntámadás után

− írja a The Independent. Putyin szerint az ukránok igyekeznek megfélemlíteni Oroszországot, az orosz polgárokat, és lakóházakat támadnak. 

 

Borítókép: Egy, a dróntámadásban megsérült épület Moszkvában (Fotó: Europress/AFP/Sefa Karacan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.