Román ortodox kiállás a hagyományos család mellett

Az egyház szerint semmilyen nemzetközi dokumentum sem kötelezhet egy államot az azonos neműek párkapcsolatának elfogadására.

The,Young,Family,With,Two,Children,Is,Enjoying,Themselves,In
Románia család Forrás: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Johannis román államfő „Románia bonyolult ügyének” nevezte az azonos neműek párkapcsolatának jogi elismerését. Az elnök azt követően nyilatkozott, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy perben úgy döntött: Romániának jogilag el kell ismernie homoszexuális párok kapcsolatát.

 

Ez egy bonyolult kérdés Románia számára. Láttam a lakosság reakcióit. Ez egy olyan kérdés, amellyel a parlamentnek foglalkoznia kell, meggyőződésem, hogy észszerű időn belül megszületik a legjobb megoldás

 

– mondta Johannis.

Az ország közvéleményére, de a politikai döntésekre is nagy befolyással bíró Román Ortodox Egyház az EJEB határozatának nyilvánosságra hozatala után közleményben utasította el az azonos neműek párkapcsolatának jogi elismerését. A görögkeleti egyház szerint a civil élettársi viszony törvényesítése aláásná a házastársak felelősségvállalásának értékét, „mérgező forrás” a család fontosságának és erkölcsi értékének a szétrombolásához.

A Maszol erdélyi portál által idézett állásfoglalás leszögezi: egy ilyen döntés a társadalom szellemi és erkölcsi rendjének megbontását jelentené, s az első, „ravasz lépés” lenne a melegházasságok törvényessé tétele irányában.

Az ortodox egyház úgy látja, a családjog szabályozása szorosan összefügg a társadalom kulturális és történelmi hagyományaival, alapvető felfogásával, így semmilyen európai vagy nemzetközi dokumentum sem kötelezhet egy államot különleges státusok elfogadására.

Romániában 2018-ban az alacsony részvételi arány miatt érvénytelen lett a férfi és nő házasságán alapuló hagyományos családról szervezett romániai alkotmánymódosító népszavazás, de az igen szavazatok aránya meghaladta a kilencven százalékot. A román törvényhozás ez idáig nem rendezte az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatának jogi helyzetét.

Borítókép: Illusztráció: Család Romániában (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.