Ron DeSantis: Trump csak egyciklusos elnök

Egy nap alatt 8,2 millió dollár adományt gyűjtött össze az elnökjelöltségért frissen ringbe szálló floridai kormányzó.

Magyar Nemzet
2023. 05. 26. 20:45
Donald Trump Holds A "Welcome Home" Rally In South Florida
US-DONALD-TRUMP-HOLDS-A-"WELCOME-HOME"-RALLY-IN-SOUTH-FLORIDA Fotó: JOE RAEDLE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szavazók tudják, hogy egy olyan jelöltre van szükségünk, aki két cikluson át tud szolgálni. Egy olyan jelöltre, aki nagyot tud győzni, és azt hiszem, olyanra, aki már bizonyította rátermettségét és erejét – utalt saját magára Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó a Newsmax amerikai hírtelevíziónak adott tegnapi interjúban.

A politikus egyúttal hozzátette: – A legtöbb szavazó nagyra értékeli Trump elnök munkáját, ahogy én is; annak ellenére, hogy sokat támad engem, értékelem a pozitív eredményeit, különösen amit a gazdaság terén tett az elnöki ciklusa első három évében.

Dicséretei ellenére DeSantis „egyciklusos elnöknek” nevezte Donald Trump korábbi republikánus elnököt, utalva arra, hogy szerinte Trump nem nyerhet 2024-ben.

A floridai kormányzó a napokban jelentette be republikánus elnökjelöltségért való indulását, amely egyúttal nagy port is kavart. DeSantis ugyanis a Twitter-mikroblogon Elon Muskkal, a közösségimédia-oldal milliárdos tulajdonosával közösen, élőben jelentette be a hírt, ám technikai problémák miatt mintegy húsz perc késéssel, ami mindkettőjüknek kellemetlenségeket okozott. Mind Donald Trump, mind Joe Biden amerikai elnök kihasználta a lehetőséget és saját kampányát kezdte el népszerűsíteni.

A baki ellenére DeSantis stábja azt jelezte, hogy a bejelentést követő 24 órában több mint 8,2 millió dollár adományt gyűjtöttek össze.

A patinás Yale és Harvard Egyetemen végzett, majd tengerészgyalogosként is szolgáló DeSantis viszonylag új szereplője az amerikai politikának: 2012-ben választották be a képviselőházba, majd egy sikertelen szenátusi kampány után 2018-ban Florida kormányzója lett, amely tisztséget tavaly magabiztosan nyerte el újra.

A Trumphoz képest kevésbé karizmatikus DeSantis elemzők szerint kampánya során a mérsékeltebb republikánus és független szavazókat is megszólíthatja. Ám úgy tűnik, a floridai kormányzó nem mondott le a „markánsabb” nézeteket valló republikánus szavazókról sem, ugyanis nyitottnak mondta magát arra, hogy kegyelmet adjon a 2021. január 6-i tüntetőknek, akik megrohamozták a washingtoni Capitolium épületét, hogy tiltakozzanak Donald Trump 2020-as választási veresége ellen – a rendbontás következtében pedig öt ember vesztette életét, köztük egy rendőr, és jóval több mint százan megsérültek. Sőt DeSantis azt is hozzátette, hogy Trumpnak is kegyelmet adna a korábbi elnök ellen jelenleg zajló szövetségi vádak tekintetében.

Ron DeSantis fő kampányüzenetei Biden elnök „elhibázott” döntései, a határvédelem, a városokban tomboló bűnözés, a családok támogatása, a szabadságért folytatott harc, a normalitás és floridai sikerei köré épülnek majd. Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban DeSantis „az egyezséget és az eszkaláció elkerülését” szorgalmazza.

A FiveThirtyEight közvélemény-kutatásokkal foglalkozó oldal adatai szerint a republikánus elnökjelölt-aspiránsok közül Donald Trump magasan, 54 százalékos támogatással vezet, míg Ron DeSantis 21 százalékot ért el. Az Emer­son College minapi felmérése szerint jelenleg mindkét politikus magabiztosan győzné le Joe Bident, ám Trump valamivel nagyobb arányban.

Borítókép: Donald Trump korábbi republikánus amerikai elnök és Ron DeSantis republikánus floridai kormányzó a 2020-as elnökválasztás során egy floridai nagygyűlésen, 2019. november 26-án (Forrás: Joe Raedle/Getty Images/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.