Szelfigátló paravánnal védekezik a turisták ellen a mesés kisváros

A polgármester hatalmas fakerítést rakatott a tópartra, mely szerinte elriasztja a kattogó fényképezőgépeket és a mobilozó tömeget.

Magyar Nemzet
Forrás: Oberösterreichische Nachrichten2023. 05. 17. 8:16
null
A provisional wooden fence is partially blocking the beautiful view, as visitors take selfies with the landscape, in the tourist community of Hallstatt (district of Gmunden), Austria, on May 15, 2023. The Austrian village of Hallstatt -- popular among selfie-seekers -- has installed wooden barriers to obstruct the view in an effort to curb overtourism and restore calm. (Photo by REINHARD HÖRMANDINGER / APA / AFP) / Austria OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szelfiket ellehetetlenítő paravánnal küzd a turisták ellen az ausztriai Hallstatt vezetése az idilli városkát elözönlő turisták ellen. A múlt héten próbaképpen felállítottak egy magas fakerítést, amely részben elzárja a kilátást az alpesi tájra – jelentette az Oberösterreichische Nachrichten című regionális lap.

A mesés kis település a Hallstatti-tó partján fekszik. Róla nevezték el a vaskori prekelta hallstatti kultúrát, amely már kiaknázta a közeli hegyen található sóbányát. A festői fekvésű kisváros ma szinte teljesen a turizmusból él, és része a világörökséghez tartozó Hallstatt–dachsteini kultúrtájnak. 

A magyarok kedvelt kirándulóhelye ez a kis város, mely azután még felkapottabbá vált a turisták körében, hogy elterjedt, róla mintázták a Jégvarázs című animációs film királyságát.

Az Im Römischen nevű városrészben, ahol világhírű panoráma nyílik a tóra és a partján épült festői szépségű településre, számos turista egymásra várva, egymást időnként félrelökve, egymás cipőjére lépve nyomul telefonnal a kezében, hogy a legjobb képet elkészíthesse a mesés tájról. Mivel a városka szinte tényleg a turizmusból él, a lakosok egy ideig nem adtak hangot elkeseredésüknek, ám most már nem bírták tovább, hiszen a hangoskodás rendkívüli mód zavarja őket. 

Alexander Scheutz polgármester szerint a problémán csak az segítene, ha a fotópont megszűnne fotópont lenni.

Ennek megfelelően próbát tettek a kilátást gátló fallal, amit felhúztak a tópartra. Az eredeti elképzelés szerint a végleges paraván hosszabb lenne, de minden második léc hiányozna belőle, így megmaradna a kilátás, a szelfizők azonban nem tudnának jó felvételeket készíteni.

A polgármester drasztikus, nem túl elegáns megoldását azonban a hétszázötven fős települ lakóinak nagy része nem támogatja, így még kérdéses, mi lesz a történet vége. Egy biztos, ez a fakerítés egészen biztosan belerondít a tájképbe. 

Borítókép: Szelfigátló paraván (Fotó: AFP/APA/Reinhard Hörmandinger)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.