időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Szélsebes döntés: nem szegett etikai szabályokat a brit belügyminiszter

Magyar Nemzet
Forrás: The Independent
2023.05.24. 18:44
Szélsebes döntés: nem szegett etikai szabályokat a brit belügyminiszter

Nem indít vizsgálatot Rishi Sunak brit miniszterelnök Suella Braverman belügyminiszter ellen. A politikusnő egy gyorshajtási ügye miatt került majdnem bajba, mivel akkor arra kért köztisztviselőket, hogy segítsenek neki részt venni egy privát szervezésű sebességtudatossági tanfolyamon ahelyett, hogy kifizetné a büntetést, és megkapná jogosítványába a büntetőpontokat.

Rishi Sunak Bravermannek írt levelében tájékoztatta a belügyminisztert, hogy konzultált etikai tanácsadójával, és úgy döntött, nincs szükség vizsgálatra. Így Braverman magatartása „nem minősül a miniszteri kódex megsértésének”. Sunak emellett bizalmát fejezte ki, hogy a belügyminiszter osztja azt a nézetet, miszerint a kormányzati szereplőktől nagyobb integritás elvárható.

A brit The Independent napilap által idézett válaszlevelében Braverman elismerte, hogy jobb lett volna, ha előre elfogadja a pontokat és a bírságot. Azt mondta, sajnálja, hogy viselkedése lehetővé tette, hogy egyesek potenciális összeférhetetlenséget fedezzenek fel.

Arról is írt, hogy a megfelelő eljárásrend ismeretének hiánya vezetett ahhoz, hogy megkérdezze a tisztviselőket, „megfelelő-e” mindössze a sebességtudatossági tanfolyam elvégzése.

A kormányfő lépésével kapcsolatban a kritika sem maradt el. Wendy Chamberlain, a Liberális Demokraták vezetője szerint a miniszterelnök „soha nem tesz határozott lépéseket”. „Sunak még ahhoz is túl gyenge, hogy vizsgálatot rendeljen el, nemhogy kirúgja a belügyminiszterét” – fogalmazott.

Sunaknek megvolt a lehetősége, hogy helyesen cselekedjen, de ehelyett ismét úgy döntött, hogy saját keményvonalas háttéremberei irányítják. Lehet, hogy hivatalban van, de alig van hatalmon

– tette hozzá Chamberlain.

 

Borítókép: Suella Braverman belügyminiszter kabinetülésre érkezik a brit kormányfői rezidenciára Londonban 2022. október 18-án (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.