Szijjártó Péter: Mindent meg kell tennünk azért, hogy a NATO ne váljon az ukrajnai konfliktus részévé

A CNN műsora budapesti különkiadásának adott interjút a külügyminiszter.

Magyar Nemzet
2023. 05. 04. 7:16
SZIJJÁRTÓ Péter; DEDOVIC, Dubravka
Szijjártó Péter a szerb bányászati és energiaügyi miniszterrel tárgyalt Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Minél tovább tart ez a háború, annál több ilyen eseményre kerülhet sor, és minél több ilyen esemény történik, annál nagyobb az eszkaláció veszélye” – így reagált Szijjártó Péter a szerdai Kreml elleni támadásra a CNN Quest Means Business című műsorának budapesti különkiadásában.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy 

egy olyan szomszédos ország képviselőjeként, amely nagy veszélyben van egy esetleges eszkaláció miatt, sürgetem ennek a háborúnak a lehető leghamarabbi befejezését. 

Mint mondta, amint befejeződik a háború, ilyen eseményekre nem kerül sor, és akkor nagyobb esélyünk van arra, hogy megmentsük az emberek életét.

Szijjártó Péter kiemelte, a NATO tanácsának döntése egyértelmű: a NATO nem részese a konfliktusnak, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a NATO ne váljon a konfliktus részévé, és ne kerüljön közvetlen konfliktusba az Orosz Föderációval. Hozzátette, Magyarország ragaszkodik a NATO ezen döntéséhez, mert

ha a NATO közvetlenül belesodródna ebbe a konfliktusba, az a harmadik világháború kitörésének veszélyét hordozná magában. És ezt egyikünk sem szeretné.

A külügyminiszter beszélt arról is, hogy Magyarország és a magyar emberek nagy árat fizettek már a háborúért. Egekbe szökött az infláció, az energia- és élelmiszerárak. Közben pedig Magyarország mindent megtett azért, hogy segítse az ukrán embereket. „Több mint egymillió menekültet fogadtunk be ebbe az országba. Több mint 1300 iskola és óvoda vesz fel ukrán gyerekeket és diákokat”, mondta. Kiemelte ugyanakkor:

De egy dolgot nem fogunk megtenni: soha nem tennénk semmilyen olyan lépést, amely egy esetleges eszkaláció nagyobb kockázatát hordozná magában. Kérem, értsék ezt meg, mint egy szomszédos ország, és mint egy olyan nemzet tagja, amelynek tagjai meghalnak ebben a konfliktusban, mindent megteszünk azért, hogy megállítsuk ezt a háborút. Ez a legfontosabb kérdés.

A Magyarországot ért bírálatok kapcsán Szijjártó Péter úgy fogalmazott: „ők sértegetnek minket”. Mint mondta:

Megértem a problémájukat. A problémájuk szerintem az, hogy itt van egy kormány, amely egyértelműen mainstream-ellenes. Ez egy jobboldali kormány, ez egy kereszténydemokrata kormány, ez egy nagyon hazafias kormány, ez a kormány szembemegy a nemzetközi liberális fősodorral sok fontos kérdésben, és mindeközben ez a kormány sikeres. Mert egy dolgot ne felejtsünk el, választást nyerni nagyon bonyolult dolog, de választást nyerni négyszer egymás után, nagy fölénnyel, na az nagyon nehéz.

Szijjártó Péter a korrupciót érintő kérdésre kiemelte: a gazdaság évről évre növekszik. Évről évre megdöntjük a beruházási rekordokat. 

„Gondolja, hogy mindez lehetséges lenne, ha rendszerszintű korrupció lenne?! Hiszen ha rendszerszintű korrupció van, akkor nincs növekedés, a befektetők nem jönnek, nem hozzák ide a pénzüket. Tehát ez egyértelműen vádaskodás” – fogalmazott.

„Régi ismerős”

A magyar külgazdasági és külügyminiszter „régi ismerősként” üdvözölte a műsorvezetőt, akivel többször is beszélgetett már a CNN műsorában. Emlékezetes videó jelent meg korábban kettőjük műsoron kívüli beszélgetéséről, melyben Richard Quest elismerésének adott hangot, majd Szijjártó Péter meghívta az újságírót Budapestre. Erre utalt csütörtök reggeli Facebook-bejegyzésében Szijjártó.

 

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: Lakatos Péter)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.