Szövetségesei előtt is titkolózik Kijev, teljes az összeomlás

Sem saját politikusaival, sem az országot támogató szövetségesekkel nem osztja meg a tervezett offenzíva részleteit Ukrajna. Kijev ugyanis attól tart, vezető tisztviselők kiszivárogtathatják az akcióra vonatkozó terveket.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 05. 03. 6:52
null
Harkiv, 2023. február 23. A 3. ukrán vasdandár katonái egy harckocsin a kelet-ukrajnai Harkiv közelében tartott gyakorlatozáson 2023. február 23-án, egy nappal az Ukrajna elleni háború megindításának elsõ évfordulója elõtt. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna a szövetségeseivel sem osztja meg a tervezett ellenoffenzíva részleteit, derítette ki a Politico. A brüsszeli ügyekkel foglalkozó hírportál úgy értesült: a támadás pontos helyéről és időpontjáról is nagy a titkolózás Kijevben. Két, a lap által megkérdezett, az ukrán katonai vezetéssel kapcsolatban álló európai tisztségviselő szerint Kijev a szivárogtatás veszélyére hivatkozva tartja vissza az információkat.

Azonban nem csak a szövetségesek előtt titkolóznak. Egy ukrán parlamenti képviselő elmondta, hogy az ukrán vezetés még az ottani politikusokkal sem osztja meg az ellentámadásra vonatkozó kényes információkat.

Csak néhány ember van az országban, akik ismerik a tervet

– mondta el a képviselő.

– Nem kötelesek előzetesen értesíteni minket − mondta az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője, John Kirby. – Persze gyakran van egyfajta megérzésünk, hiszen napi kapcsolatban vagyunk velük – fogalmazott. – A kezdetektől fukarkodtak az információkkal − tette hozzá egy másik amerikai tisztségviselő.

Borítókép: A 3. ukrán vasdandár katonái egy harckocsin a kelet-ukrajnai Harkiv közelében tartott gyakorlatozáson 2023. február 23-án (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.