időjárás 4°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo

Tizennyolcan hazatértek a Szlovákiában balesetet szenvedett busz utasai közül, négyen kórházban vannak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.16. 09:42 2023.05.16. 16:02
Tizennyolcan hazatértek a Szlovákiában balesetet szenvedett busz utasai közül, négyen kórházban vannak

A Szlovákiában balesetet szenvedett magyar autóbusz utasai közül tizennyolcan hazaérkeztek Magyarországra – közölte a közszolgálati televízió kedd reggeli adásában a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára. Menczer Tamás beszámolt róla, hogy a huszonegy súlyos sérült közül ketten továbbra is mélyaltatásban vannak.

A magyar busz kamionnal ütközött hétfőn délelőtt a szlovákiai D2-es autópályán. A balesetben egy ember meghalt, harmincheten könnyebben, huszonegyen súlyosan megsérültek, őket a szakolcai, a nagyszombati, a malackai és három pozsonyi kórházban ápolják.

Menczer Tamás elmondta: a külügyminisztérium call centere harmincegy hívást fogadott a balesettel kapcsolatban, és minden utast sikerült azonosítani. A nagykövetség munkatársai hétfő óta a helyszínen, illetve a kórházakban vannak, hogy segítsék a sérülteket, de az utasok azonosításában és a rokonok, ismerősök tájékoztatásában is részt vesznek. Kollégáik a továbbiakban is segítik a baleset sérültjeit – tette hozzá.

Az államtitkár a Kossuth rádió reggeli műsorában beszámolt róla, hogy a könnyebben megsérült harminchét utast egy tűzoltó-parancsnokságon vizsgálták meg, közülük huszonhármat további vizsgálatokra kórházba küldtek. Ezt tizenkilenc ember fogadta el, őket kórházba szállították, míg négy ember visszautasította a további vizsgálatokat. 

Az utasok közül tizennyolcan indultak el hétfő este, ők megérkeztek Magyarországra.

A baleset okával kapcsolatban Menczer Tamás nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, és azt mondta, hogy addig nem kommentálja, amíg a hatósági vizsgálat le nem zárul. Amint a sérültek hazaszállítható állapotban lesznek, az Országos Mentőszolgálat az orvosi protokoll szerint segítséget nyújt a hazaszállításukban – közölte az államtitkár.

 

Megérkeztek az első sérültek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházba

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház közleménye szerint a reggel 8 órai adatok szerint négy embert szállítottak be az intézménybe. Egyikük könnyebben sérült, három ember pedig nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett –  tudatta az intézmény az MTI-vel.

 

Életveszélyben egyikük sincs, állapotuk stabil, ellátásuk megkezdődött 

 

– közölték.

Jelezték, hogy további sérülteket is várnak, akik folyamatosan érkeznek a kórházba; érkezésükről, állapotukról várhatóan kedden 16 órakor adnak újabb tájékoztatást.

Hozzátették, hogy a személyiségi jogokra tekintettel további, bővebb információkat az intézmény nem adhat mindaddig, amíg az érintettek vagy hozzátartozóik erre engedélyt nem adnak.

Borítókép: a baleset helyszíne a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán (Fotó: MTI/AP/TASR/Michal Svítok)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.