Tömegmészárlás egy texasi áruházban - videóval

Legalább nyolc ember meghalt és heten megsebesültek a hatóságok szerint, amikor egy fegyveres szombat délután lövöldözni kezdett egy bevásárlóközpontban, a texasi Allenben, az Egyesült Államokban.

Magyar Nemzet
2023. 05. 07. 6:54
null
Cleveland, 2023. május 01. Rendõrök állnak egy ház elõtt a Texas állambeli Clevelandben 2023. április 30-án. Elõzõ éjszaka egy férfi 5 szomszédját ölte meg, miután egyikük megkérte, hogy késõ esti órákban ne lövöldözzön a háza udvarán. A hondurasi származású áldozatok között egy nyolc éves fiú és egy tizenéves lány is volt. A bûncselekmény elkövetésével a 38 éves mexikói állampolgárságú Francisco Oropezát gyanúsítják. MTI/AP/David J. Phillip Fotó: David J. Phillip
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jonathan Boyd, Allen város tűzoltóparancsnoka sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 

hat áldozatot a helyszínen halottnak nyilvánítottak, kilenc sebesültet pedig a mentők a helyi kórházakba szállítottak, közülük ketten később életüket vesztették. 

A sebesültek közül hárman még kritikus állapotban voltak szombat este.

Brian Harvey, Allen rendőrfőnöke arról számolt be, hogy egy rendőr helyi idő szerint 15 óra 36 perckor egy másik ügyben éppen a helyszínen volt, amikor lövéseket hallott. 

A rendőr, miután azonosította a támadót, meglőtte. A lövöldöző a helyszínen életét vesztette. 

A kórház szóvivője a CBS News amerikai csatornának elmondta, hogy traumatológiai intézményeik 

legalább nyolc sérültet fogadtak, akik életkora 5 és 61 év között volt. 

– Éppen cipőt vásároltunk, amikor hallottunk néhány lövést, körülbelül tízet − mondta egy férfi a CBS-nek. Mint mondta, először nem akarták elhinni, hogy lövéseket hallanak:

Ránéztem a mellettem lévő vásárlóra, és azt kérdeztem: »Ez lövés volt?«. Erre mindannyian azt mondtuk: »Nem, nem hinnénk.« Rohantunk előre, amikor még vagy húsz lövést hallottunk. És ott volt egy fickó, pont szemben, a Francesca’s közelében, egy teljes felszerelésű támadófegyverrel, és lövöldözött az emberekre.

„Láttuk, ahogy holttestek hullanak a földre” − mondta egy másik szemtanú. A közösségi oldalakra több videó is felkerült arról, hogy kitört a pánik, és az emberek menekülnek, és arról, hogy milyen brutális pusztítást végzett a támadó. 

Az FBI és az ATF (az Alkohol- és Dohánytermékek, illetve Lőfegyverek Forgalmával Foglalkozó Iroda) ügynökei a helyszínen voltak. Az Allen-i rendőrség arra kért mindenkit, akinek esetleg mobiltelefonos felvétele van a lövöldözésről, hogy lépjen kapcsolatba az FBI embereivel.

Greg Abbott, Texas állam kormányzója közleményben közölte, hogy „Texas állam teljes támogatását felajánlotta a helyi tisztviselőknek, hogy minden szükséges segítséget és erőforrást gyorsan rendelkezésre bocsássanak, beleértve a DPS tisztjeit, a Texas Rangers-t és a nyomozói erőforrásokat”.

A szombati tájékoztatóban Keith Self republikánus képviselő azt mondta, hogy „soha nem fogjuk megtudni, hogy hány életet mentettek meg azok, akik gyorsan reagáltak, és gyorsan intézkedtek. Amit tudunk, az az, hogy hálával tartozunk azoknak, akik a lövések felé futottak, és gyorsan cselekedtek a fenyegetés semlegesítése érdekében.”

Texas államban nemrég egy másik lövöldözés is volt. Április 30-án egy férfi öt szomszédját ölte meg, miután egyikük megkérte, hogy a késő esti órákban ne lövöldözzön a háza udvarán. Az áldozatok között egy nyolcéves fiú és egy tizenéves lány is volt. A lövöldözőt kedd este, csaknem négy nappal a történtek után fogták el. 

Borítókép: Rendőrök állnak egy ház előtt a Texas állambeli Clevelandben 2023. április 30-án, amikor egy férfi öt szomszédját ölte meg (Fotó: MTI/AP/David J. Phillip)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.