Új bizonyítékokat rejthet Boris Johnson naplója

A rendőrséghez irányította a kabinetiroda Boris Johnson ügyét, miután újabb állítások utalnak arra, hogy a volt brit miniszterelnök megsértette a Covid alatti bezárási szabályokat. Johnsonnak azért kell felelnie, mert a világjárvány miatti lezárások alatt magánpartikat tartott, majd állítólag ezzel kapcsolatban hazudott a parlamentnek. A legfrissebb fejlemények szerint a naplójából kiderült, hogy barátai látogatást tettek vidéki házában a járvány idején.

Magyar Nemzet
2023. 05. 24. 7:58
null
BRITAIN-POLITICS-CONSERVATIVES Fotó: ADRIAN DENNIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fejleményekkel kapcsolatban a kabinetiroda tájékoztatta a kiváltságokkal foglalkozó bizottságot, amely azokat az állításokat vizsgálja, amelyek szerint Johnson félrevezette a parlamentet a zárlat alatti tevékenységével kapcsolatban. Johnsont a múlt héten értesítették az aggályokról, és azóta levélben tagadta a szabálysértést a kabinetirodának. 

Ügyvédei levelet írtak a kabinetirodának és a bizottságnak, amelyben elmagyarázták, hogy az események törvényesek voltak, és nem sértették meg a Covid-szabályokat. Azt is felrótták, hogy semmiféle kapcsolatfelvétel nem történt Boris Johnsonnal, mielőtt ezeket a helytelen állításokat mind a rendőrségnek, mind a bizottságnak benyújtották. Ez egyszerre bizarr és elfogadhatatlan – tették hozzá.

A levélben aláhúzták: bármilyen politikai célja is van a történéseknek, nyilvánvaló, hogy ez egy újabb kísérlet arra, hogy aláássák Boris Johnson tekintélyét. 

Ez egyértelműen politikai indíttatású kísérlet, a semmiből akarnak ügyet csinálni

– fogalmaznak.

Az ügyvédek szerint a szóban forgó események mindegyike szabályosan volt megszervezve, vagy azért, mert a szabadban tartották, vagy mert más törvényes kivétel alá tartoztak, ilyen például a köztisztviselőkkel és a tanácsadókkal való egyeztetés – magyarázzák.

Kormányzati források szerint egyébként Johnson maga biztosított hozzáférést az ügyvédének a határidőnaplójához, melyben az összes találkozója szerepel. Ezzel is segíteni akarta a védelem munkáját. 

A korábbi kormányfő ezelőtt az ügyben vallomást tett az ügyet vizsgáló parlamenti bizottság előtt is. Boris Johnson akkor tagadta, hogy amikor az illegálisan tartott kerti partijáról kérdezték, hazudott volna a brit parlamentnek.

A korábbi miniszterelnök most a bizottság döntésére vár, és ha bűnösnek találják, akkor is szükség van még ehhez az alsóház jóváhagyására. Maga a büntetés egészen széles spektrumú lehet, az egyszerű bocsánatkéréstől a parlamenti mandátum megvonásáig terjedhet, s utóbbi esetben akár időközi választás is lehet a körzetében.

Miközben a vizsgálat tart, Boris Johnsont örömök is érik. Mint arról már beszámoltunk, a politikus és mostani felesége harmadik közös gyereküket várják. A volt kormányfőnek a kis jövevény már a nyolcadik gyermeke lesz. A párnak eddig egy fia van, Wilfred és egy lánya, Romy. Az örömteli hírt Boris Johnson felesége, Carrie jelentette be. 

Borítókép: Boris Johnson (Fotó: AFP/Adrian Dennis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.