Új migrációs rekord dőlt meg Olaszországban

A jobbközép korrmánykoalíciónak egyelőre nehéz dolga akad az illegális migráció visszaszorításában.

2023. 05. 30. 18:44
null
Catania, 2023. április 12. A gyõzelem V-jelét formázza ujjaival az Európába igyekvõ illegális bevándorlók egyike, mielõtt társaival partra száll Cataniában 2023. április 12-én. A hajó fedélzetén mintegy 700 migráns utazott Olaszországba az olasz parti õrség egyik hajójának kíséretében. A növekvõ migrációs nyomás hatására az olasz kormány április 11-én hat hónapos országos szükségállapotot hirdetett ki. MTI/AP/Salvatore Cavalli Fotó: Salvatore Cavalli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több illegális bevándorló érkezik Olaszországba, a jobbközép koalíciós kormánynak sem sikerül megbirkóznia a növekvő nyomással. Hiába tett ígéretet Giorgia Meloni kormányfő, hogy megállítja a hazájába özönlő bevándorló tömeget, mindeddig nem született sikeres megoldás a Földközi-tengeren keresztül érkező migránsok feltartóztatására.

A legfrissebb statisztikák szerint az idei év adatai a migráció szempontjából a legdrámaibbnak számító 2016-os évet is túllépték, amikor 181 ezer illegális bevándorló lépte át az olasz határokat. Az olasz belügyminisztérium által közzétett hivatalos adatok igen aggasztók, az éve eleje óta május 26-ig bezárólag 47 750 bevándorló érkezett Olaszországba.

Kedden pedig újabb 602 bevándorlót tesz szárazföldre az Orvosok Határok Nélkül civil szervezet Geo Barents mentőhajója Bari kikötőjében. A becslések szerint idén minden korábbi migrációs rekord megdőlhet, az év végéig érkezők száma nagy valószínűséggel meghaladja a 181 ezret is. A helyzet súlyosbodásához jelentősen hozzájárul, hogy mára Tunézia a gazdasági összeomlás szélére került.

A kedvező időjárási viszonyok beálltával újra intenzív forgalom alakult ki a Földközi-tenger migrációs folyosóján. De folytatódik a feszültség a civil hajók és az olasz belügyminisztérium között is a távoli kikötők kijelölése miatt. A Geo Barents kapitánysága például nemtetszésének adott hangot, amiért a szombati napon fedélzetére vett 602 túlélő miatt a 40 órányi plusz hajózást igénylő Bari kikötőjébe kellett mennie. Ugyanezen okból kifolyólag méltatlankodott a Humaity 1 civil hajó is, amelynek négy napos plusz hajózást jelent a livornói kikötőbe jutás. A belügyminisztérium döntése szerint ugyanis kedden ott teheti partra a mentési művelet során fedélzetére vett 88 személyt.

Borítókép: A győzelem V jelét formázza ujjaival az Európába igyekvő illegális bevándorlók egyike, mielőtt társaival partra száll Cataniában 2023. április 12-én (Fotó: MTI/AP/Salvatore Cavalli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.