Ukrajna újabb támogatást kap a háború folytatásához

Eddigi legnagyobb szállítmányát, több milliárd eurónyi katonai felszerelést küld Németország.

Magyar Nemzet
2023. 05. 13. 12:38
null
Swietoszów, 2023. február 13. Katonák egy Leopard harckocsi tetején a nyugat-lengyelországi Swietoszow gyakorlóterén 2023. február 13-án. A lengyel 10. páncéloslovas dandár az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében az ukrán fegyveres erõk személyzetét képezi ki a Leopard páncélozott harckocsik használatára Swietoszówban. MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski Fotó: Maciej Kulczynski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország 2,7 milliárd euró értékben állít össze új, katonai felszerelés-szállítmányt Ukrajna számára – erősítette meg a Der Spiegel értesülését Boris Pistorius német védelmi miniszter és Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szombaton.

A német védelmi tárca vezetője megjegyezte: Berlin a legújabb fegyvercsomaggal azt akarja jelezni, hogy Németország komolyan támogatja Ukrajnát. – Németország minden segítséget megad, ameddig csak kell – tette hozzá. 

A csomag 20 Marder gyalogsági harcjárművet, 30 Leopard 1 harckocsit, 15 Gepard légvédelmi páncélos járművet, 200 felderítő drónt, négy Iris–T légvédelmi rendszert, továbbá lőszert, tüzérségi lőszert és több mint 200 páncélozott harci és logisztikai járművet tartalmaz.

A szállítás a következő hetekben és hónapokban történik.

Az új segélycsomagot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi aacheni Nagy Károly-díjjal való kitüntetése előtt jelentették be. Azt nem tudni biztosan, hogy a szombaton Rómában tartózkodó ukrán államfő személyesen veszi-e át a német díjat.

A német kormány az idei első negyedévben csaknem 497 millió euró értékű katonai felszerelés szállítását hagyta jóvá Ukrajnának.


Borítókép: Katonák egy Leopard harckocsi tetején a nyugat-lengyelországi Swietoszow gyakorlóterén (Fotó: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.