Ukrán diverzánscsoport behatolásáról számolt be a belgorodi kormányzó, az ukránok szerint oroszok voltak a támadók

Ukrán fegyveres erők egy diverzáns- és felderítőcsoportja hatolt be a Grajvoroni járás területére, és ukrán oldalról rakétákkal támadtak orosz területekre, közölte a belgorodi kormányzó. Az ukrán fél azonban azt közölte, hogy a támadás végrehajtói az ukrán oldalon harcoló Orosz Önkéntes Hadtest és az Oroszország Szabadsága Légió nevű szervezetek voltak, abban csak orosz állampolgárok vettek részt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 22. 17:23
null
Harkiv, 2023. március 9. Belgorod térségébõl fellõtt orosz rakéták a kelet-ukrajnai Harkivból fényképezve 2023. március 9-én hajnalban. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az orosz haderõ 81 rakétával és 8 drónnal támadta Kijevet, Odesszát és Harkivot, köztük Kindzsal hiperszonikus rakétákkal is, melyeket az ukrán légvédelem nem tud elhárítani. Az ukránok szerint 34 más típusú rakétát, köztük négy Sáhed kamikaze drónt sikerült lelõniük. MTI/AP/Vadim Belikov Fotó: Vadim Belikov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az ukrán fegyveres erők egy diverzáns- és felderítőcsoportja hatolt be a Grajvoroni járás területére. Az orosz fegyveres erők a határőrséggel, az FSZB-vel (a Szövetségi Biztonsági Szolgálattal) és az orosz nemzeti gárdával együtt megteszik a szükséges intézkedéseket az ellenség visszaverésére” – írta Gladkov, aki további részleteket ígért az ügyben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a történtekről. Mint mondta, a helyi biztonsági erők elegendő eszközzel rendelkeznek a behatolók kiszorítására.

Az RT orosz állami hírportál helyi hivatalos forrásokra hivatkozva közölte, hogy a behatolók elfoglalták Gora-Podol község kultúrházát, ahol bekerítették őket. A beszámoló értelmében megsemmisítették a behatoló csoport több haditechnikai eszközét és több támadó elmenekült. Az RT szerint az akció mögött az ukrán védelmi minisztérium felderítő főcsoportfőnöksége (GUR) áll.

Eközben az ukrán hírszerzés azt közölte, hogy orosz állampolgárok hajtottak végre támadásokat Oroszország belgorodi területén.

Az amerikai finanszírozású Szabadság Rádió a híroldalán szintén arról írt, hogy a támadás végrehajtóiként az ukrán oldalon harcoló Orosz Önkéntes Hadtest és az Oroszország Szabadsága Légió nevű szervezetek jelentkeztek.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője az ukrán közszolgálati televízióban úgy fogalmazott: 

Igen, ma az Oroszországi Föderáció állampolgáraiból álló Orosz Önkéntes Hadtest és az Orosz Szabadság Légiója hadműveletet indított a belgorodi régió bizonyos területeinek felszabadítására a Putyin-rezsim alól, valamint az orosz erők visszaszorítására. Ezzel egyfajta biztonsági zónát akarnak létrehozni az ukrán polgári lakosság védelmére

– magyarázta a szóvivő.

Az Orosz Önkéntes Hadtest, amelynek tagjai azt állítják, hogy Ukrajna oldalán harcolnak, valamint az Orosz Szabadság Légió egyébként Telegram-csatornájukon közölték, hogy „felszabadították” Kozinka falut Oroszország belgorodi területén. Hozzátették, hogy bevonultak a régióban lévő Grajvoron településre is, és arra szólították fel az orosz határ menti régiók lakóit, hogy maradjanak otthonukban, és ne álljanak ellen – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Ezzel szemben Vjacseszlav Gladkov, a belgorodi terület kormányzója azt állította, hogy ukrán oldalról támadták rakétákkal az oroszországi falvakat.

A kormányzó közölte, hogy 

két civil megsebesült, amikor a határ ukrán oldaláról tüzérségi tűz alá vették a Grajvoron járásbeli Glotovo községet. 

Egy nőt súlyos, egy férfit pedig közepesen súlyos állapotban szállítottak kórházba.

Borítókép: Illusztráció, Belgorod térségéből fellőtt orosz rakéták a kelet-ukrajnai Harkivból fényképezve 2023. március 9-én hajnalban. (Fotó: MTI/AP/Vadim Belikov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.