Veszélyben az RMDSZ kormányzati pozíciója?

Egyelőre nem tudni, mi lesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség sorsa.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokon belül dönt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) arról, hogy folytatja szerepvállalását a román kormányban, avagy kilép hárompárti koalícióból. Az RMDSZ egy miniszterelnök-helyettessel, három miniszterrel és több államtitkárral vesz részt a bukaresti kabinetben. Hétfőn olyan sajtóértesülések jelentek meg, amelyek szerint a május végén, június elején esedékes miniszterelnök-csere után a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szeretné átvenni a jelenleg Tánczos Barna által irányított környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti tárcát. 

Ionuţ Stroe, a PNL frakcióvezetője cáfolta az információkat. Mint mondta,  egyetlen párt sem jelezte igényét az RMDSZ-es tárcákra.

– Az RMDSZ-t a koalícióban szeretnénk tudni, bízunk a párt érettségében, eddig teljesítette kötelezettségeit és vállalásait – fogalmazott a politikus. Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi csoportjának vezetője ugyanakkor a sajtónak nyilatkozva azt állította, hogy történt olyan megkeresés a nemzeti liberálisok részéről, amely a környezetvédelmi minisztériumot igényelte.  

A Szocáldemokrata Párt (PSD) és a PNL között még folynak a tárgyalások a miniszteri tárcák elosztásáról, s mindkét párton belül zajlanak a viták a leendő miniszterek személyéről. Az RMDSZ álláspontja szerint az párt által delegált tárcavezetők jól teljesítettek, így esetükben nincs ok a váltásra. Az RMDSZ-es miniszterek teljesítményét egyébként Nicolae Ciuca jelenlegi kormányfő, PNL-elnök nyilvánosan dicsérte meg a magyar párt április végi kongresszusán. Marcel Ciolacu, a PSD vezetője, Románia következő miniszterelnöke is elismerően nyilatkozott az RMDSZ kormányzati tevékenységéről. 

A politikai elemzők korábban biztosra vették, hogy a bukaresti koalíció a jelenlegi felállásban folytatja, várhatóan a jövő év őszén esedékes parlamenti választásokig. Nem tartották valószínűnek az RMDSZ  politikusai által vezetett tárcák számának csökkenését sem. 

Az ugyanakkor várható, hogy a felmérésekben rosszul szereplő, a PSD-től mintegy tíz százalékkal leszakadó, s most a kormányfői pozíciót is elveszítő nemzeti liberálisok hangosabb, látványosabb politizálásba kezdenek, igyekeznek a párt fajsúlyos embereit kormányzati pozícióba emelni. Közben erősödik az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) támogatottsága. Az AUR mintegy tízezer híve tüntetett szombaton Románia „kiárusítása", idegen érdekek szolgálatába állítása ellen.

Borítókép: Tánczos Barna, Románia RMDSZ-es környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.