Washington: A Wagner Malin keresztül próbál hadi felszereléshez jutni

A Wagner orosz magánhadsereg Malin keresztül próbálja beszerezni az ukrajnai harcokhoz szükséges hadi felszerelést – közölte Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 23. 6:22
null
Smederevo, 2023. május 14. A szerb elnökség felvétele a fegyveramnesztia keretében leadott arzenálról Smederevo közelében 2023. május 14-én. A szerb kormány annak hatására hirdette meg a május 8-tól egy hónapon át tartó fegyverbegyûjtést, hogy az elmúlt héten két lõfegyveres ámokfutás is történt Szerbiában. Az iskolai, valamint utcai merényleteknek 17 halálos áldozata és 21 sebesültje volt. Az akció keretében eddig mintegy 13,5 ezer fegyvert adtak át, egyebek mellett pisztolyokat, automata fegyvereket, kézigránátokat és több százezer lõszert. MTI/EPA/Szerb elnökség/Dimitrije Goll Fotó: Dimitrije Goll
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint mondta, a zsoldoscsapat a tranzakciókhoz kész hamis dokumentumokat is szolgáltatni. „Vannak arra utaló jelek, hogy a Wagner külföldi forrásokból próbál fegyverrendszerekhez jutni és ezeket Malin mint harmadik országon keresztül igyekszik átszállítani” − mondta Miller.

Még nem láttuk jelét annak, hogy ezek a beszerzések véglegesítve lennének vagy végrehajtották volna őket, de szorosan nyomon követjük az eseményeket

− tette hozzá.

Miller felidézte, hogy Washington több olyan személyt és szervezetet helyezett szankciós listára, akik és amelyek támogatják a Wagner katonai tevékenységeit.

A mali junta egyelőre nem reagált megkeresésekre az ügyben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Szerb elnökség/Dimitrije Goll)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.