A Biden-adminisztráció megüzente Kijevnek, hogy elégedetlen

Joe Biden elnök szombaton kijelentette, hogy kormánya nem fogja megkönnyíteni Ukrajna NATO-csatlakozását.

Gábor Márton
2023. 06. 17. 20:03
null
JAPAN-G7-SUMMIT Fotó: SUSAN WALSH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden elnök szombaton kijelentette, hogy kormánya nem fogja megkönnyíteni Ukrajna NATO-csatlakozását. Az amerikai elnök újságíróknak elárulta, hogy a háború sújtotta országnak ugyanazoknak az előírásoknak kell megfelelnie, mint a többi tagállamnak.

Egy philadelphiai beszélgetésen arról kérdezték az elnököt, megkönnyítik-e Ukrajna csatlakozását a transzatlanti szövetséghez, aki erre azt válaszolta, hogy 

Nekik is ugyanazoknak a normáknak kell megfelelniük. Tehát nem fogjuk megkönnyíteni a dolgukat.

A tagjelölt országoknak katonai és demokratikus reformokat kell végrehajtaniuk, mielőtt fontolóra vennék a NATO-tagságot. Múlt héten Biden tisztviselői azt mondták, az elnök nyitott arra, hogy eltekintsen ettől a követelménytől Ukrajna esetében, amely nemrég megkezdte ellentámadását Oroszország ellen.

Biden hozzátette, hogy az Egyesült Államok sokat tett azért, hogy Ukrajna képes legyen a nagyszabású hadművelet végrehajtására. 

Az elnök mindemellett az amerikai–kínai kapcsolatokról is reményteljes kilátásokat fogalmazott meg Antony Blinken külügyminiszter hétvégi pekingi útja előtt. Az amerikai külügyminiszter szombaton érkezett Pekingbe, ahol magas szintű tárgyalásokat folytat.  

Blinken februárban látogatott volna Kínába, de az utat lemondták, miután egy amerikai vadászgép lelőtt egy kínai megfigyelő léggömböt Dél-Karolina partjainál. Biden újságíróknak jelezte, hogy a léggömb talán nem a kínai kormány szándékos kémkedési kísérlete volt.

Nem hiszem, hogy a vezetés tudott a léggömbről, hogy hol van, és egyáltalán mi történt. Szerintem inkább kínos volt, mint szándékos.

– jelentette ki az amerikai elnök. 

Blinken látogatása mellett Biden jelezte, hogy a következő hónapokban ismét találkozni fog Hszi Csin-ping kínai elnökkel, hogy megvitassák, hogyan lehet békésen egymás mellett élni a jelen körülmények között.

Egyeztetések előzték meg az amerikai–kínai találkozót. Kínai látogatása előtt telefonon egyeztetett az amerikai külügyminiszter a japán és a dél-koreai külügyek irányítójával – közölte a külügyi tárca Washingtonban szombaton. Az amerikai tájékoztatás szerint Antony Blinken amerikai és Hajasi Josimasza japán külügyminiszter beszélt a térség biztonságának fenntartásáról, az amerikai–japán–dél-koreai háromoldalú együttműködésről, valamint az indiai- és csendes-óceáni térség gazdasági fejlesztésére vonatkozó tervekről. Az amerikai külügyminiszter Pekingbe utazása előtt Dél-Korea külügyminiszterével, Pak Dzsinnel is telefonon beszélt, akit arról biztosított, hogy az Egyesült Államok elkötelezett kapcsolatainak felelősségteljes alakítása iránt Kínával. A külügyminiszter elutazása előtt pénteken megismételte azt az amerikai álláspontot, hogy az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust Kínával, hanem versenytársnak tekinti azt. Ahogy fogalmazott, nem akar konfrontációt vagy konfliktust a verseny helyett. Az amerikai–kínai kapcsolatokat a közelmúltban kiélezték a Kína és Tajvan térségében történt katonai incidensek. Az egyik esetben egy kínai vadászrepülő került veszélyes közelségbe egy amerikai katonai repülőgéppel, egy kínai hadihajó pedig néhány száz méterre került az amerikai haditengerészet egy hajójához a Tajvani-szorosban. Az eseteket az Egyesült Államok felelőtlennek nevezte és elítélte.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök társaságában a G7 tokiói csúcstalálkozóján. (Forrás: Susan Walsh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.