A kijevi óvóhelyek fele zárva van vagy alkalmatlan a feladatra + videó

A napokban Kijevben három ember meghalt, amikor egy orosz légicsapás idején nem tudtak bejutni az egyik légoltalmi helyre.

Magyar Nemzet
2023. 06. 04. 15:27
null
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR Fotó: SERGEI SUPINSKY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kijevi légoltalmi helyiségek fele zárva van vagy alkalmatlan a feladatra – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere vasárnap.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken rendelte el az összes ukrajnai óvóhely ellenőrzését, egy nappal azután, hogy Kijevben három ember meghalt, amikor egy orosz légicsapás idején nem tudtak bejutni az egyik légoltalmi helyre. A csütörtöki halálesetek közfelháborodást váltottak ki, és Zelenszkij kemény választ ígért.

Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere elmondta, hogy az első napon megvizsgált 1078 óvóhelyből 359-et alkalmatlannak minősítettek, további 122 zárva volt, mindössze 597-et ítéltek megfelelőnek.

Hitetlenkedve fogadtam azt a tényt, hogy csak az (óvóhelyek) fele volt nyitva és minősült késznek (a feladatra)

− írta a Telegramon. „Tegnap, amikor polgármesterünkkel ellenőriztük a (fővárosi) Obolon kerületben lévő óvóhelyeket, nagy többségük zárva volt”. Hozzátette: az ellenőrzéseket folytatják.

Az ellenőrzésekről Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere egy videót is megosztott közösségi oldalain.

Vitalij Klicsko pénteken egy helyi bizottsági ülésen elismerte, hogy bizonyos felelősség terheli őt, de azt mondta, hogy mások is hibáztathatók, különösen az elnök szövetségesei, akiket a városrészek vezetésére neveztek ki.

„Ha az ezért felelős kerületi vezetők nem tudják megszervezni a megfelelő munkát – amire kaptak pénzt –, akkor a polgármester utazni fog, és más városi szolgálatok is ki lesznek küldve, amelyeknek már így is rengeteg munkájuk van a háborús időkben, a bombázások és azok következményeinek felszámolása körülményei között” – írta Klicsko egy Facebook-bejegyzésében. 

A Znaj ukrán hírportál azt is hozzáteszi, hogy a kijevi főpolgármester közlése szerint a város 2022-ben 320 millió hrivnyát különített el a városrészek számára menedékrendezésre, 2023-ban pedig csaknem háromszor többet , 900 millió hrivnyát.

Borítókép: Megrongálódott lakóház Kijevben (Fotó: Sergei Supinsky/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.