Atomfegyvert akar szerezni az ukrán elnök?

Kiszellyi Zoltán szerint Belgorod megyében egy orosz atomfegyver-bázist akartak elfoglalni az ukrán csapatok.

Gábor Márton
2023. 06. 01. 20:41
ZELENSZKIJ, Volodimir
Hága, 2023. május 4. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek Hágában 2023. május 4-én. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal Fotó: Remko De Waal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint az oroszok továbbra is lassan, de biztosan araszolnak előre Bahmut környékén, és egy úgynevezett araszoló technikával arra kényszerítik az ukránokat, hogy az ellentámadásra tartalékolt csapataik egy részét csoportosítsák át. 

„Azt gondolom az általam követett katonai szakértőkkel egyetértésben, hogy az ukránok az utóbbi időben látható tűszúrásszerű támadásokkal, akár az orosz területen, Belgorod megyében, akár Bahmutnál, azt akarják elérni, hogy az oroszok a csapataikat széthúzzák, és főként délen, ebből a bizonyos zaporizzsjai régióból északra vigyék, akár az orosz határ védésére, akár ezeknek a helyi ukrán ellenlökéseknek a kivédésére” – jelentette ki a szakértő. 

Kiszelly Zoltán a belgorodi ukrán betöréssel kapcsolatban arra is rámutatott, hogy egy amerikai sajtóorgánum jelentései szerint a határmenti megyében az orosz hadsereg taktikai nukleáris fegyvereket állomásoztat. Ezt a területet pedig már tavaly novemberben is megtámadták, kifejezetten azzal a célzattal, hogy elfoglalják az 1150-es objektumot, amelyben az orosz hadsereg ezeket a fegyvereket tárolta.

„Nyilván az ukránok tesztelték, hogy hogyan reagálnak az oroszok, amikor például egy ilyen objektum közelébe érnek ezek a magukat orosz szakadároknak nevező katonák. Ennek a logikája pedig az, hogy Zelenszkij atomfegyvert akar szerezni” – jelentette ki az elemző, aki szerint egy ilyen fegyver megszerzésével, és átalakításával az ukránok képessé válnának arra, hogy atomfegyverekkel támadják meg Oroszországot.

Az atomfegyver birtoklásával, és az azzal való fenyegetőzéssel Kiszelly Zoltán szerint az ukránok egy patthelyzetet hoznának létre, olyat, amit a hadszintéren nem tudtak elérni köszönhetően annak, hogy nincsenek sem mennyiségi, sem pedig minőségi fölényben. 

Azonban az ukránok az elmúlt időszakban nem csak a szárazföldön, hanem a tengeren is támadást intéztek az orosz haderő ellen. Az ukrán hadsereg nemrég tengeri drónokkal és távirányítású hajókkal támadtak meg egy orosz felderítőhajót. Egy olyan felderítő hajóról van szó, ami többek között a tengeralatti gázvezetékeket ellenőrizte. 

„Amióta valakik felrobbantották az Északi Áramlat vezetéket, azóta ezek a tenger alatt futó infrastrukturális berendezések, vezetékek komoly veszélynek vannak kitéve. Azt mindig elmondjuk, hogy azért az elég hihetetlen, amit Scholz kancellár tavaly novemberi washingtoni látogatása körül az amerikai sajtó megszellőztetett, hogy ukránbarát partizánok kibéreltek egy hajót Lengyelországban, kimentek a tengerre, megtalálták a vezetéket, és képesek voltak arra, hogy 70 méter mélységben sikeresen felrobbantsák a vezetéket” – tette hozzá az elemző. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.