Az Egyesült Államok nyomására kezdhette meg az ellentámadást Ukrajna

Sajtóinformációk szerint az ellentámadás sikertelensége esetén Ukrajna mögül elfogyhatnak a támogatók.

Gábor Márton
2023. 06. 12. 8:35
null
Swietoszów, 2023. február 13. Katonák egy Leopard harckocsi tetején a nyugat-lengyelországi Swietoszow gyakorlóterén 2023. február 13-án. A lengyel 10. páncéloslovas dandár az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében az ukrán fegyveres erõk személyzetét képezi ki a Leopard páncélozott harckocsik használatára Swietoszówban. MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski Fotó: Maciej Kulczynski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton megerősítette, hogy megkezdődött az ukrán ellentámadás. A bejelentés a kínai szakértők szerint részben válasznak tekinthető a nyugati országok nyomására, amelyek az ellentámadás sikerességével állítanák maguk mellé a hazai közvéleményt.

Ukrajnában ellentámadás és védekezés folyik. Azt azonban nem fogom elárulni, hogy a terveink végrehajtása éppen milyen szakaszban van.

 – mondta Zelenszkij a Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón. 

Az ukrán hadsereg közlése szerint az elmúlt 24 órában az ukrán erők rakétákkal és tüzérségi lövedékekkel támadtak, négy orosz parancsnoki központot, hat személyzeti, fegyver- és katonai felszereléseket raktározó létesítményt, három lőszerraktárat és öt ellenséges tüzérségi egységet találtak el. 

Orosz részről Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombati sajtótájékoztatóján elmondta, hogy

az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők sikertelen kísérleteket folytattak támadó műveletek végrehajtására a déli donyecki és zaporozsjei területeken, valamint Artyomovszk város közelében

A Global Times által megkérdezett kínai szakértők megjegyezték, hogy az ukrán ellentámadás bejelentése egy olyan időszakban történt, amikor a nyugati országokban, különösen az Egyesült Államokban nő az aggodalom, mivel a csatatéren az ukrán oldalon a győzelem kevés jele látszik.

Mivel a konfliktus már 15 hónapja húzódik, az Egyesült Államoknak és néhány európai országnak sürgősen pozitív előrelépésre van szüksége ahhoz, hogy meggyőzzék a közvéleményt és politikai erőket arról, hogy továbbra is biztosítsanak katonai és pénzügyi támogatást Ukrajnának, és hogy megmutassák, hogy a segítségük bölcs, helyes és szükséges

 – mondta Shen Yi, a Fudan Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Közügyek Iskolájának professzora.

A Politico június 8-án megjelent írása szerint a Fehér Ház aggódva figyeli Ukrajna ellentámadását, mivel magas rangú amerikai tisztviselők meg vannak győződve arról, hogy az ukrajnai háború jövőbeni támogatása és Joe Biden amerikai elnök globális hírneve ennek az ellentámadásnak a sikerétől függ.

Ha sikerül, akkor a nyugati katonai és gazdasági segélyek áramlani fognak. Ha azonban az ellentámadás sikertelen lesz, vagy pedig nem felel meg az elvárásoknak, akkor a nyugati támogatás rövidesen elapadhat.

Mindeközben azonban egyre többen hangsúlyozzák, hogy az európai hadseregek lőszerraktárai kiürülni látszódnak. Peter Pellegrini volt szlovák miniszterelnök szerint „Európa-szerte kiürültek a kapacitások, az összes hadsereg fel fogja tölteni a fegyverrendszereit és a raktárait, ami akár öt-tíz évnyi munkába is kerülhet.”

Borítókép: Katonák egy Leopard harckocsi tetején a nyugat-lengyelországi Swietoszow gyakorlóterén (Forrás: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.