Az ENSZ-főtitkár szerint az országok messze vannak az éghajlatváltozás kapcsán kitűzött céloktól

Bírálta csütörtöki New York-i sajtótájékoztatóján a világ országait António Guterres ENSZ-főtitkár, amiért messze nem teljesítik a klímaváltozással kapcsolatban tett ígéreteiket és elkötelezettségeiket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 16. 6:59
olaj, olajkút, olajkitermelés, olajpiac
Forrás: Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt látom, hogy nincs elegendő ambíció, bizalom, támogatás, együttműködés, és rengeteg probléma van az átláthatóság és a hitelesség körül

− fogalmazott António Guterres.

A főtitkár szerint aláaknázták az éghajlatváltozással kapcsolatos globális menetrendet. Ha a kormányok komolyan el akarnák érni a céljaikat, és eleget szeretnének tenni a kötelezettségeinek, minden fronton jelentősen növelnék az erőfeszítéseket − szögezte le a főtitkár.

António Guterres mindenekelőtt a kőolajipari cégeket bírálta, hangsúlyozva, hogy a fosszilis tüzelőanyagok összeegyeztethetetlenek az emberiség túlélésével, véget kell vetni a kőolaj, a szén és a gáz felhasználásának.

A kőolaj- és gázipari cégek rekordprofitjára utalva, bibliai hasonlattal élve a világszervezet főtitkára kijelentette, hogy erkölcstelen a jövőt harminc ezüstpénzért eladni.

Csütörtökön értek véget Bonnban az átmeneti klímatárgyalások, amelyeken az ENSZ november végén Dubajban kezdődő klímakonferenciáját készítették elő.

Minden korábbinál sürgetőbbé vált, hogy meggyőzzék az országokat a fosszilis energiáról a megújuló energiaforrásokra való áttérésre. Míg továbbra is szélsőséges időjárás pusztít a Földön, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint több mint ezermilliárd dollárt fektettek eddig az olajba, a gázba és a szénbe.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.