Az Ukrajnának küldött nyugati fegyverek Irán kezében „izraeliek millióit veszélyeztetik”

Izrael egyre inkább aggodalmát fejezi ki a NATO-tagállamok felé amiatt, hogy az Ukrajnába küldött több száz milliárd dollár értékű fegyverek a háborúban álló országon kívülre kerülnek, olyan harmadik felek kezébe, akik Izrael ellenségei.

Magyar Nemzet
Forrás: Military Watch Magazine, The Wall Street Journal2023. 06. 30. 19:12
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai-izraeli fejlesztésű Iron Dome, rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer mellett, amely Izrael többszintű légvédelmének egyik eleme. (Fotó: World News 24 / Twitter)
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai-izraeli fejlesztésű Iron Dome, rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer mellett, amely Izrael többszintű légvédelmének egyik eleme. (Fotó: World News 24 / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Aggódunk, hogy ezeket a rendszereket ellenünk használhatják, ha iráni kezekbe kerülnek” – fogalmazott a The Wall Street Journalnak adott interjúban Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a minap. Hozzátette: 

Ez nem csak egy elméleti lehetőség, hiszen a nyugati páncéltörő fegyverekkel ez már megtörtént.

Korábbi jelentések már szóltak arról, hogy az Ukrajnába küldött nyugati arzenál egy jelentős részét ukrán tisztviselők továbbértékesítették – hívta fel a figyelmet a Military Watch Magazine, katonai szakportál.

Izrael különösen az Iron Dome rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerrel kapcsolatban fejtette ki nyugtalanságát, mondván: „Aggódunk amiatt, hogy az általunk Ukrajnának felajánlott rendszerek iráni kezekbe kerülnének. Ha ez megtörténne, Irán képes lenne felhasználni a technológiáit Izrael ellen, amely következtében izraeliek milliói kerülnének veszélybe.”

Nekünk olyan aggályaink vannak, amelyek Ukrajna egyetlen nyugati szövetségesének sincsenek, meg kell védenünk a cselekvési szabadságunkat

– idézte Netanjahu szavait a The Wall Street Journal amerikai napilap.

Jeruzsálemre ugyanis nagy nyomás nehezedik nyugati szövetségesei részéről, hogy ő is szállítson fegyvereket Kijevnek – amelyet eddig visszautasítottak a semleges álláspontra hivatkozva. Izraellel szemben, az arab államok közül Marokkó és Jordánia már eleget tett a nyugati kéréseknek ebben a tekintetben.

Amint arra a lap is felhívta a figyelmet, Netanjahu közölte azon aggodalmát Moszkvával, hogy a Kreml elmélyítette katonai kapcsolatait Iránnal, drónokat vásárolva tőle és cserébe segítve kibervédelmi képességeinek fejlesztését.

Kijev az izraeli „tétlenséget” nyíltan bírálta, és a konfliktusban betöltött semleges álláspontját az Oroszország melletti kiállással tette egyenlővé. 

Ugyanakkor Izrael csatlakozott az orosz inváziót elítélő ENSZ-határozatokhoz, sőt egy rakétatámadásokat észlelő korai előrejelző rendszert is átadott Ukrajnának.

Borítókép: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai–izraeli fejlesztésű Iron Dome rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer mellett, amely Izrael többszintű légvédelmének egyik eleme (Forrás: World News 24 /Twitter) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.