A szovjet technika ellen bizonyított harckocsi érkezhet Ukrajnába

Dél-Korea, Amerika és Izrael is úgy pozícionálta védelmi ágazatát, hogy az európai keresletnövekedés egyik fő kedvezményezettje legyen.

Magyar Nemzet
Forrás: Military Watch Magazine2023. 06. 19. 9:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Két potenciális ország van, amelyekkel előrehaladott tárgyalásokat folytatunk. Nem nevezhetem meg őket, de az egyik az európai kontinensen van” – fogalmazott a minap Yair Kulas, az izraeli védelmi minisztérium nemzetközi védelmi együttműködési igazgatóságának vezetője. Izraeli források szerint Jeruzsálem az 1980-as évekből származó Merkava III és Merkava II típusú harckocsikat adhatja el Európába.

A Military Watch Magazine katonai szakportál arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai megrendelővel mintegy kétszáz harckocsi átadásáról folytatnak előrehaladott tárgyalásokat.

A már a terepen is bizonyított járművek egyik pozitívuma, hogy lényegében azonnal szállíthatók lennének Európába, ami az Oroszországgal szemben egyre növekvő feszültség és kimerített harckocsikészletek miatt „különösen fontos” tényező.

Az izraeli harcijárművek egy másik pozitívuma a szovjet páncélosokkal szembeni jobb ellenállóképesség. A Merkava harckocsiknak megerősített a páncélvédelme, és különösen jól mozognak a városi harcokban, miközben aknavető berendezésük is van. De ez a harckocsi sem megsemmisíthetetlen, a Hezbollah libanoni milícia elleni harcok során mintegy két tucat Merkaván hatolt át többek között az orosz Kornet páncéltörő rakéta.

A konstrukció ugyanakkor könnyen átalakítható páncélozott személyszállító járművé, és mivel a motor elöl helyezkedik el, további védelmet nyújt a személyzetnek.

„Százmillió dolláros potenciállal számolunk” – húzta alá Yair Kulas. Nem Izrael lenne az első, amely NATO-kompatibilis eszközöket tud gyorsan az európai szövetségesek rendelkezésére bocsájtani, Dél-Korea már korábban felajánlotta legújabb K2-es harckocsijait, jelentős hasznot realizálva.

Mint arra a Military Watch Magazine felhívta a figyelmet: egyes források azt feltételezik, hogy Ukrajna lehet az izraeli harckocsik meg nem nevezett európai megrendelője, míg mások szerint egy harmadik fél szerezheti be a járműveket azzal a konkrét szándékkal, hogy átadja azokat Ukrajnának – ezzel elkerülve azt, hogy Izrael közvetlenül szállítson fegyvert Ukrajnába.

Spanyolország, amely különösen nagy hajlandóságot mutatott arra, hogy Leopard 2 harckocsikat exportáljon Ukrajnába, a többi lehetséges jelölt között szerepel.

A Merkava harckocsik jelentős exportja arra késztetheti Izraelt, hogy jelentősen bővítse az osztály gyártását, egyrészt, hogy korszerűbb járművekkel töltse fel a tartalékait, másrészt azért, hogy a legújabb változatokból kielégíthesse a felmerülő európai keresletet.

Dél-Korea és az Egyesült Államok mellett Izrael is úgy pozícionálta védelmi ágazatát, hogy az új fegyverek iránti európai keresletnövekedés egyik fő kedvezményezettje legyen, mivel az Oroszországgal fennálló feszültségek várhatóan még évekig magasak maradnak a jövőben is – vélekedett a szakportál.

Borítókép: Az izraeli Merkava harckocsi már több fegyveres konfliktusban is bizonyított (Forrás: In Europe/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.