Beavatkozna a lengyel választásokba az Európai Néppárt

Az Európai Néppárt vezetője egy lapinterjúban arról beszélt, hogy hogyan tudná leváltani a pártcsaládja az őszi lengyel parlamenti választásokon a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypártot. A nyilatkozat hatalmas port vert fel a lengyel politikai színtéren, hiszen Manfred Weber nyíltan kijelentette, hogy be szeretne avatkozni a lengyel belügyekbe, ráadásul egy demokratikus választásba.

Gábor Márton
2023. 06. 26. 16:42
VON DER LEYEN, Ursula; WEBER, Manfred
Strasbourg, 2019. december 18. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetõje az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. december 18-án. MTI/EPA/Patrick Seeger Fotó: Patrick Seeger
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Néppárt (EPP) vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban fejtette ki a véleményét, amely szerint kizárólag az ő politikai ereje az egyetlen, amely leválthatja a kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) pártot Lengyelországban az őszi választáson.

– Három feltételt fogalmaztam meg bármilyen együttműködéshez. Európa mögött, Ukrajna mögött, a jogállamiság mögött, így fogunk tűzfalat építeni a Jog és Igazságosságnak. Mi vagyunk az egyetlen erő, amely leválthatja a PiS-t Lengyelországban, és visszavezetheti az országot Európába

– mondta Manfred Weber a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban.

A német politikus kijelentései óriási felháborodást váltottak ki, számos lengyel politikus tiltakozott a belügyekbe való nyílt beavatkozás miatt.

Mi vagyunk az egyetlen erő, amely leválthatja a PiS-t Lengyelországban. Ezt várják a lengyelek a közelgő választásoktól?

– reagált a Twitteren a PiS. 

Beata Szydlo lengyel kormánypárti európai parlamenti képviselő Weber kijelentésével kapcsolatban kiemelte, hogy ezzel a néppárt elnöke egyértelművé tette, hogy vagy egy független, a PiS által irányított Lengyelország lesz a választások után, vagy pedig a német befolyás fog győzedelmeskedni.

Köszönjük, Herr Weber, hogy ezt ilyen nyíltan megfogalmazta

– tette hozzá Szydlo

A németek szégyentelenek. A német háborús bűnösök unokái azok, akiket le kellene váltani hazájukban. Folytatódik a német cinkosok és lengyel árulók próbálkozása a térnyerésre

– jegyezte meg Christina Pawlowicz, a lengyel alkotmánybíróság tagja.

Marek Jakubiak lengyel politikus is megszólalt az ügyben, aki szerint az Európai Néppárt elnöke, Manfred Weber kifejezetten azt írta, hogy Donald Tusk, az ellenzék vezére azért ment vissza Lengyelországba az európai politikai színtérről, hogy a német birodalmi törekvéseket támogassa.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.