Előrelépést ért el az amerikai külügyminiszter Pekingben

Joe Biden amerikai elnök szerint a két országnak kötelessége rendeznie viszonyát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 19. 16:04
BLINKEN, Antony; HSZI Csin-ping
Peking, 2023. június 19. Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. június 19-én. MTI/EPA/Hszinhua Fotó: Li Hszüe-zsen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn Pekingben megbeszélést folytatott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, fogalmazása szerint a két ország közötti feszültségek csökkentésének érdekében. 

Az államfő kijelentette, hogy a találkozón előrelépést értek el az amerikai−kínai kapcsolatokban, és leszögezte, hogy a világnak a két ország közötti stabil viszonyra van szüksége.

A köztük folyó párbeszédnek mindig az őszinte és kölcsönös tiszteleten kellene alapulnia − tette hozzá Hszi a kínai állami média közlése szerint.

Blinken elmondta a kínai vezetőnek, hogy Joe Biden amerikai elnök szerint az Egyesült Államoknak és Kínának kötelessége rendeznie a viszonyát, és Washington elkötelezett is ennek érdekében − tudatta az amerikai külügyminisztérium. A találkozó után nyilatkozva Blinken hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy a kapcsolatok kezelése kihívást jelent. A miniszter azt mondta, hogy a jövőben szívesen látnak vendégül kínai tisztviselőket az Egyesült Államokban, és reméli, hogy mostani látogatása után vissza tudnak térni a nyitottabb kínai−amerikai kommunikációs csatornákhoz. Blinken szerint a két ország közötti katonai kommunikáció is elengedhetetlen. Az amerikai külügyminiszter szerint országa kész együttműködni Kínával a közös érdekeltségű területeken, beleértve az egészségügyet és az élelmiszer-biztonságot is.

Blinken közölte: megkérte a kínai kormányt, hogy legyen nagyon körültekintő abban az esetben, ha felmerül a gyanú, hogy kínai cégek Oroszországnak adnának el olyan technológiát, amelyet felhasználhat az Ukrajna ellen folytatott háborúja során.

Blinken leszögezte: az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét és nem kíván katonai konfrontációba keveredni Kínával.

Blinken öt év óta ő az első amerikai külügyminiszter, aki Pekingbe látogatott. Hétfő reggel Vang Ji kínai külügyi államtanácsossal folytatott háromórás tárgyalást, amely után Vang kijelentette, hogy szerinte mélyponton vannak a kínai–amerikai kapcsolatok, ennek gyökere pedig az Egyesült Államok „téves felfogása” Kínáról.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. június 19-én (Fotó: MTI/EPA/Hszinhua)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.