Emmanuel Macron egy trójai faló?

Az orosz külügyi szóvivő szerint Párizsnak először el kell magyaráznia, hogy miért akar részt venni a BRICS-országok találkozóján.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 18:39
MACRON, Emmanuel; MACRON, Brigitte; III. KÁROLY
London, 2023. május 6. Emmanuel Macron francia államfõ és felesége, Brigitte Macron érkezik III. Károly brit király koronázására a londoni Westminster-apátságba 2023. május 6-án. MTI/AP/AFP pool/Ben Stansall Fotó: Ben Stansall
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Macron, a trójai faló

Dél-Afrikában tartják meg idén az úgynevezett BRICS-államok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) csúcstalálkozóját. A rendezvényre idén bejelentkezett egy meglepetésvendég is. Emmanuel Macron francia elnök is szívesen részt venne ezen az összejövetelen. Erre reagálva az orosz külügyi szóvivő szerint először Párizsnak ki kell nyilvánítania, hogy miért akar az elnök elmenni a BRICS-csúcsra, ha egyáltalán nincs jó véleménnyel a szervezettel kapcsolatban – mondta Marija Zaharova. Ahogy fogalmazott: 

Mit akarnak, és hogyan látják ezt? Végül is egy olyan szervezetről van szó, amelyhez nem csatlakoznak, és amelyhez nem is viszonyultak udvariasan. Nem lenne rossz, ha elmondanák, hogy miért akarják ezt. Még egyszer fel akarják venni a kapcsolatot, hogy megmutassák, hogy Párizs aktív szerepet játszik, vagy Macron valami trójai faló?

– ​​mondta szerdán Zaharova a Szputnyik orosz rádiónak.

Korábban sajtóhírek arról számoltak be, hogy Macron dél-afrikai kollégájához, Cyril Ramaphosához fordult azzal a kéréssel, hogy adjon lehetőséget neki, hogy részt vegyen a közelgő BRICS-csúcson a dél-afrikai Johannesburgban. 

Erről a lehetőségről Macronnak Ramaphosával június 3-án folytatott telefonos megbeszélései során esett szó

– áll diplomáciai források közleményében.

A Nyugat egy szörnyeteget nevel

Marija Zaharova egyébként az ukrajnai helyzetre is kitért. Azt mondta, hogy a Nyugat egy szörnyeteget nevel, utalva a jelenlegi kijevi rezsimre, amely – mint mondta – nem engedelmeskedik senkinek sem. A szóvivő aláhúzta: kezdetben úgy mutatták be őket a nyilvánosság előtt, mint „néhány szabadságszerető srác”, akik tanulatlanok, tapasztalatlanok, de őszinték, mint „megváltók csoportja, akik megmentik Ukrajnát”.

Így mutatták be őket, most pedig ez egy nemzetközi banditák csoportja, akiknek megszámlálhatatlan mennyiségű fegyverük van

– fogalmazott Zaharova.

Borítókép: Emmanuel Macron francia államfő és felesége, Brigitte Macron érkezik III. Károly brit király koronázására a londoni Westminster-apátságba 2023. május 6-án (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Ben Stansall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.