Szélsőséges időjárás tombol Európa-szerte

Romániában az év első hőhulláma tombol, hat megyére narancssárga riasztást adtak ki, Németországban pedig van, ahol annyi eső esett, hogy megcsúszott a föld.

Magyar Nemzet
Forrás: hirado.hu2023. 06. 25. 8:20
Forrás: Pexels/Szabó Viktor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában az év első hőhulláma és a rendkívüli párásság okoz nehézségeket, Németországban pedig most végzik a károk felmérését a csütörtöki és pénteki viharok után. Van, ahol annyi eső esett, hogy megcsúszott a föld – közölte a hirado.hu

Romániában az év első hőhulláma tombol, hat megyére narancssárga riasztást adtak ki. A legtöbben a fülledt levegőre panaszkodnak. A meteorológiai szolgálat arra figyelmeztet, hogy a hétvégén Romániát is eléri az Atlanti-óceán felől érkező hideg, párás légáramlat, a két légtömeg találkozása pedig viharokat okozhat. Az ország nyugati részén száz kilométer/per órás széllökésekre is számítani lehet.

Sorra hullanak a vízbe a földdarabok az Emscher partján Észak-Rajna–Vesztfáliában. Az elmúlt napok heves esőzései miatt a folyó kilépett a medréből, elárasztva a közeli földeket. Bár mostanra visszatért a medrébe, a helyiek még mindig aggódnak, mi lesz majd, ha újra lecsap egy vihar.

A szélsőséges időjárási jelenséget a Lambert névre keresztelt vihar okozta.

A front Spanyolországból indult, és Franciaországon keresztül jutott el Németországba.

Heves zivatarokat és jégverést okozott, Németország északi részén pedig hurrikánokról is beszámoltak. Alsó-Szászországban okozta a legtöbb kárt. A viharos szél fákat tört ki, a hatalmas mennyiségű víz pedig betört az üzletekbe és az otthonokba, valamint több autó és villamos is elakadt.

„Még mindig rossz a helyzet. Már nincsenek elárasztott utcák, hála a csatornáknak, de sok háznak még mindig el van árasztva a pincéje” – nyilatkozta a braunschweigi tűzoltóság vezetője.

A tartomány területén huszonnégy óra alatt több mint ezer alkalommal intézkedtek a tűzoltók, a munkálatokban mintegy kétszázhatvan egység vett részt. Számos útszakaszt lezártak, miután több autó is elakadt. Szintén számos késést jelentett a Német Vasutak, több járatot pedig töröltek. Bár a Szövetségi Meteorológiai Szolgálat csak péntek estig adott ki riasztást, a szakértők azt javasolják, hogy a hétvégén még lehetőleg senki se induljon hosszabb útra.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels/Szabó Viktor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.